Najveći poreski dužnici napravili novi dug od 14 miliona eura

Poreska uprava je sredinom maja saopštila da je počela proces prinudne naplate poreskog duga protiv 750 preduzeća koja ne plaćaju redovno obaveze prema prihvaćenom reprogramu poreskog duga i ako one ne budu dale rezultate, sljedeća mjera biće pokretanje stečaja
104 pregleda 13 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.07.2018. 06:17h

Za godinu otkad je država poreskim dužnicima dozvolila da reprogramiraju obaveze, 30 najvećiih dužnika je napravilo dodatni dug od 13,9 miliona eura. Zbog toga ne snose nikakve sankcije, jer im Vlada toleriše kršenje zakona uz obrazloženje da u tim firmama ima oko 3.900 zaposlenih.

Ove informacije saopštio je juče ministar finansija Darko Radunović u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje Raška Konjevića (SDP) da li 30 najvećih dužnika redovno izmiruje obaveze shodno zakonu o repogramu poreskog duga.

“Ukupni reprogamirani dug 30 najvećih dužnika je 63 miliona eura, a na naplatu je od te sume dospjelo 18,56 miliona. Iznos neplaćenih dospjelih obaveza je 12,5 miliona eura, dok nije naplaćeno 5,9 miliona eura. Uz to, novonastali dug ovih obeznika na kraju maja je 7,9 miliona. Znači, ukupni dug kad saberemo ovih 5,9 miliona i 7,9 miliona je 13,94 miliona eura”, rekao je ministar.

Radunović je dodao da Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) imaju visok stepen tolerancije kod naplate duga ovih obveznika jer oni zapošljavanju 3.927 radnika, te da su to za naše uslove velike kompanije i mora postojati doza tolerancije.

Konjević je kazao da akumuliranjem novog duga zakon o repogramu gubi svoj smisao, kao i da nije pošteno da neko plaća poreski dug, a neko ne plaća.

“Zakonom je predviđeno da ako dužnik ne izmiruje redovno rate iz reprograma i nove dospjele poreske obaveze da mu se ukida rješenje o reprogramu i da poreski organ po službenoj dužnosti može pokrenuti postupak prinudne naplate i u konačnom stečaja. Ne možemo na nekome primjenjivati zakon, a na nekome ne. Ovaj iznos od 13,9 miliona je vjerovatno rezultat iz tekućeg poslovanja, što znači da akumuliramo dug i da svrha zakona gubi svoj smisao. Treba voditi računa o 3.927 zaposlenih, ali uzmimo liste dužnika. To su iste kompanije koje ne mogu da izdrže tržišnu utakmicu i nije pošteno i po zakonu da neko plaća porez, a neko ne plaća porez”, kazao je Konjević.

PU je sredinom maja saopštila da je počela proces prinudne naplate poreskog duga protiv 750 preduzeća koja ne plaćaju redovno obaveze prema prihvaćenom reprogramu poreskog duga i ako one ne budu dale rezultate, sljedeća mjera biće pokretanje stečaja. Poreski dug ovih kompanija iznosi 30 miliona eura. Direktor PU Miomir M. Mugoša je nedavno kazao da je stečaj moguć kod više od 600 firmi.

SDP je juče Skupštini predložio izmjene zakona o acizama kojima je predviđeno smanjivanje akcize na gorivo za 15 odsto, kako bi se cijene smanjile na 1,1 euro za litar dizela i 1,2 eura za benzin.

PU: Pojačali smo kontrole na primorju

Iz PU je juče saopšteno da poreski inspektori intenzivno prate rad poreskih obveznika tokom ljetnje sezone, naročirto na primorju, te da je od početka maja izvršeno 1.216 provjera regularnosti poslovanja i da su kod 163 obveznika utvrđene nepravilnosti. Njima su izdati prekršajni nalozi vrijedni 362,04 hiljade eura. U ovom periodu kod 65 obveznika preduzeta je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti,

Kako se dodaje, kod obveznika koji obavljaju privremene djelatnosti bilježi se značajan broj nepravilnosti u poslovanju, pa je od početka jula prekršaj utvrđen kod 111 poreskih obveznika i izrečene kazne od 273,4 hiljde eura, a mjeru zabrane rada je dobilo njih 35.

“Poreski obveznici kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti stiču uslove za ponovno otpočinjanje rada tek nakon što izmire sve dospjele obaveze po osnovu poreza i izdatih prekršajnih naloga, podnesu zaostale poreske prijave, kao i prijave sve radnike zaposlene u objektima u kojima posluju. Na taj način je od maja naplaćeno preko 200 hiljada poreskog duga”, saopšteno je iz PU.

Bonus video: