Kruzeri 2015. u Baru?

Direktorica marketinga turske kompanije „Global ports holding” optimista kada je u pitanju korišćenje potencijala
80 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 12:12h

U Baru je juče započeta “Operacija kruzer”, koja, prema optimističkom scenariju, 2015. godine može da rezultira dolaskom putničkih brodova - kruzera i pod Rumiju.

Inicijator je turska kompanija “Global ports holding” koja želi da kupi barsko AD Kontejnerski terminal i generalni tereti.

Direktorica marketinga te kompanije Figen Ajan kazala je “Vijestima”, nakon susreta sa čelnicima Opštine, da “Global ports holding ” u Baru sem kargo segmenta želi da uđe i u kruzing biznis.

Ajan, Foto: Anto Baković

“Od 2,2 miliona putnika koji u Tursku dolaze kruzerima, više od million dolazi u tri luke koje mi vodimo. Razlog mog boravka ovdje je sagledavanje mogućnosti da li se, pored teretnih brodova, ovdje mogu prihvatati i kruzeri, a naši cilj i kompanijska filozofija su da ovdje dovedemo znanje i stručnost u kruzing biznisu. Bar ima potencijale, prije svega lokaciju i dobar pristup ne samo za regiju, već i za cijelu Crnu Goru. Ovdje nikome nije namjera da se opstruira Kotor i njihov kruzing biznis. Oni prihvataju drugačije profile kompanija, a Bar može biti alternativa na Jadranu”, rekla je Ajan.

Ona je kazala da na Mediteranu operiše 65 kruzing kompanija, od kojih “Global ports” sarađuje sa 43 koje drže 80 odsto tog saobraćaja. Istakla je da je istraživala šta Bar može da ponudi za izlete kruzing klijenteli, fizičke i logističke aspekte luke.

“Obišla sam Stari Bar čija ljepota oduzima dah. Prelijepo je vidjeti na jednom mjestu u harmoniji tri kulture i religije i željela bih da tu ljepotu podijelimo i sa turistima sa kruzera. Prve impresije su svakako odlične”, rekla je Ajan.

Finalizacija priče iziskuje dug proces, najmanje dvije godine. Ajan je istakla da su sve kruzer kompanije već zaključile ugovore, budžete i itinerere za 2014. za sve mediteranske destinacije, “pa je 2015. godina o kojoj se može pričati za mogući prvi dolazak”. Ona je sugerisala da se krajem septembra u Hambrugu i narednog marta u Majamiju na najvećim svjetskim sajmovima kruzing-biznisa, krene sa promocijom te ideje, odnosno Bara kao nove kruzing destinacije.

“Radili smo istu operaciju za Bodrum koji je bio glavna destinacija turskog džet-seta, ali za njega niko nije znao u kruzing biznisu. U 2008. smo počeli priču, a brodovi su stigli 2010. U početku su bile četiri kompanije koje su se sidrile ispred luke, dok sada primamo kruzere 16 različitih kompanija i 50.000 putnika. U obaveznom marketingu destinacije moraju se prvo razumijeti njeni potencijal, prepoznati koji bi tip turista i koja kruzing kompanija bili najviše zainteresovani da dođu ovdje, a onda slijedi marketing”, pojasnila je Ajan.

Doprinos Bara, tvrdi ona, mora prije svega biti nastup na svim kruzing sajmovima, da bi se proširila priča o novoj destinaciji. U tom poslu, kako je rekla, moraju zajedno “da igraju” i Turci i Crnogorci.

“Mi znamo kako da prenesemo poruku, a prvenstveno nam treba dobra volja domaće strane. Gradonačelnik Pavićević je odmah dao podršku i to je lijepo”, istiakla je Ajan.

Vlasnik barske kruzing agencije “Allegra” Mihailo Vukić, promoter te ideje pune četiri godine, rekao je juče “Vijestima” da mu je drago što se ona konačno pomjera sa mrtve tačke.

“Turska strana predlaže dvije opcije - da brodovi u Bar dovode putnike koji će ići na izlete, ili da ovdje bude ukrcaj putnika iz čitave bivše Jugoslavije, što bi mnogo značilo za čitav transportni lanac. Trenutno Bar zbog dužine gata i dubine luke ne može da prihvati najveće brodove, pa se razmišlja o nekim drugim varijantama”, kazao je Vukić.

Galerija

Bonus video: