Krivokapić: Tužba EnPlus grupe nerealna ali i pokazatelj nemoći države

Podsjećajući da je Crna Gora kontartužbom zaustavila i prethodnu prijetnju partnera u KAP-u, Krivokapić ističe da u ovom slučaju, kada je firma u stečaju, nema pravnog osnova za tužbu
44 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ranko Krivokapić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.08.2013. 17:59h

Najavljena tužba EnPlus grupe kojom će od Crne Gore tražiti milijardu eura neozbiljna je i nerealna prijetnja, ali i rezultat nemoći države da primjenjuje zakone nad onima koji su stvarno krivi i da obezbijedi zaštitu svojih ugovornih prava, smatra predsjednik Skupštine Crne Gore i Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

"Krivi hoće da gone prave. U ovom slučaju krivi - strateški investitor koji je bio strateška šteta za Crnu Goru, hoće da goni pravog, a to je država Crna Gora, koja plaća njegove dugove, njegove kredite... Neozbiljna je ta prijetnja, nije ni realna. To je samo dokaz bio nemoći države Crne Gore da primjenjuje zakone nad njima, kada je bilo vrijeme", kazao je Krivokapić danas novinarima na Ivanovim koritima kod Cetinja, dodajući da vjeruje da se država više neće tako ponašati.

Podsjećajući da je Crna Gora kontartužbom zaustavila i prethodnu prijetnju partnera u KAP-u, Krivokapić ističe da u ovom slučaju, kada je firma u stečaju, nema pravnog osnova za tužbu.

"Za ruske investitore u Kombinatu, koji su firmu doveli do bankrota, odgovor Vlade treba da bude jasan. Mislim da treba da se predaju odgovornost kroz finansijske istrage, kroz sve ono što je bilo iznošenje iz Crne Gore i šteta napravljena državi Crnoj Gori", kaže lider SDP-a.

Za stav Vlade da se ovakve stvari u vezi KAP-a dešavaju “kada Skupština hoće da kroji ekonomsku politiku”, prvi čovjek parlamenta kaže da to nema veze ni sa zakonom, ni sa realnošću, tako da tu nedavnu konstataciju premijera Mila Đukanovića ne smatra ozbiljnom.

"Ne pregovaramo sa DPS-om o rebalansu"

Krivokapić je novinarima na Ivanovim koritima, gdje je prisustvovao otvaranju ljetnje škole nauke, rekao da Socijaldemokratska partije ne pregovara sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o rebalansu budžeta, dodajući da su stavovi njegove stranke jasni "već unazad godinu, kada je Skupština usvojila zaključke o KAP-u".

"Mi ne želimo da građani plaćaju još jedan račun i dok god je to razlog rebalansa, SDP neće stati uz taj prijedlog. Na kraju krajeva, rebalans i nije obavezan, pa je zato i povučen iz Skupštinske procedure", kazao je Krivokapić, koji međutim nije želio da procjenjuje koliko je onda realna priča o vanrednim parlamentarnim izborima.

"Ako neka vlada nema povjerenje ili skupštinsku većinu, onda je to uvijek relna priča, ali mislim da to nije na dnevnom redu. Na dnevnom redu je kako da zaustavimo dalje šetete po Crnu Goru", kazao je Krivokapić.

Bonus video: