Deripaska traži milijardu eura od Crne Gore zbog KAP-a!

Moisejev je kazao da je Vlada falsifikovala finansijske izvještaje KAP-a i nije poštovala obaveze preuzete ugovorom o poravnanju
114 pregleda 179 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 14:34h

Advokatske firme ruske En plus grupe već pripremaju tužbe za crnogorske i međunarodne sudove i arbitraže protiv Crne Gore zbog povrede Ugovora o poravnanju u dijelu iniciranja stečaja, neispunjavanja obaveza za subvencioniranje električne energije i falsifikovanja finansijskih izvještaja.

Bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma (KAP), Jurij Moisejev, kazao je danas da je povrijeđeno njihovo pravo kao investitora zbog toga što je crnogorska Vlada, kako tvrdi, falsifikovala finansijske izvještaje u trenutku prodaje fabrike.

“Angažovali smo nekoliko svjetskih advokatskih firmi koji već pripremaju tužbe za crnogorske i međunarodne sudove i arbitraže. Tužbu smo uložili zbog povrede Ugovora o poravnanju u dijelu iniciranja stečaja i neizvršavanja obaveza crnogorske izvršne vlasti za subvencioniranje električne energije”, kazao je Moisejev na video konferenciji za novinare.

On je precizirao da je iznos svih tužbi oko milijardu eura.

Moisejev je na zahtjev da navede barem jednu stvar koja je lažna i falsifikovana u izvještajima, odgovorio da je to iznos odnosno veličina realnih dugova KAP-a vezano za ekologiju.

“Oni iznose preko nekoliko desetina miliona eura, a tu su i drugi dugovi”, zaključio je Moisejev.

Prema njegovim riječima, En plus grupa je stečajnoj upravi KAP-a već uložila zahtjev za ukupan iznos njihovih potraživanja u iznosu od oko 93 miliona eura.

“Taj iznos je realan i osnovan”, tvrdi Moisejev.

Na pitanje da li će En plus grupa podnijeti stečajnom upravniku Veselinu Perišiću plan reorganizacije KAP-a, Moisejev je odgovorio da neće jer je to, kako je kazao, zadatak stečajnog upravnika.

“Mi ćemo samo insistirati na poštovanju našeg prava kao jednog od najvećih povjerilaca KAP-a”, objasnio je Moisejev.

Na pitanje da li je današnja konferencija svojevrsni pritisak Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) na rad podgoričkog Privrdnog suda i stečajnog upravnika, s obzirom na to da je u četvrtak zakazan sastanak povjerilaca, Moisejev je odgovorio da to ne bi dovodio u vezu.

“Ja se u ovom trenutku aktivno bavim konzervacijom nekoliko aluminijumskih preduzeća, a već odavno je dogovoreno da se ova konferencija održi”, dodao je Moisejev

Oleg Deripaska (Foto: m.ft.com)

On je komentarišući problem sa snabdijevanjem KAP-a električnom energijom kazao da je crnogorska Vlada znala da KAP ne može da plaća električnu energiju i da je dala saglasnost da fabrika troši struju.

“KAP je u četvrtom kvartalu 2011. i u januaru i februaru prošle godine potpuno servisirao svoje dugove po pitanju električne energije. Međutim radnje Vlade vezane za snabdijevanje su dovele do toga da je preduzeće izgubilo rentabilnost”, poručio je Moisejev.

On je dodao da su predstavnici ruskog vlasnika na sastanku Odbora direktora tada predložili zaustavljanje proizvodnje, što je predstavnik Vlade u tom tijelu, Nebojša Dožić odbio, koristeći pravo veta prilikom glasanja.

“Ministarstvo ekonomije je tvrdilo da će od 1. januara KAP dobijati jeftinu električnu energiju”, rekao je Moisejev.

On je ocijenio da je apsurd to što sada Dožić izjavljuje da je nudio zaključenje kratkoročnog ugovora za isporuku električne energije.

“Imali smo ugovor do kraja prošle godine koji nije rješavao pitanje snabdijevanja u ovoj godini. Od nas se tražilo da se imovina za koju još nije bilo regulisano pravo vlasništva stavi pod hipoteku. Za ovu godinu nama ništa nije bilo ponuđeno”, tvrdi Moisejev.

On je rekao da je za neovlašćeno korišćenje struje iz evropske interkonekcije, od februara do maja ove godine, odgovoran Dožić i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ljubo Knežević.

“Kritikama iz Brisela doprinijeli su i političari i Vlada koji su doveli situaciju do takvog stanja”, rekao je Moisejev.

Crnogorska Vlada, kako je naveo, nije ispunila uslove iz Ugovora o poravnanju u dijelu subvencija za nabavku električne energije, zbog čega će En plus grupa podnijeti tužbu u Frankfurtu.

“Nama nijesu dozvolili da izađemo na tržište električne energije i nijesmo imali nikakav zvanični odnos sa Elektroprivredom”, rekao je Moisejev.

On je podsjetio da je crnogorska Vlada inicirala potpisivanje Ugovora o poravnanju 2009. godine kojim je prestao da važi kupoprodajni iz 2005. godine.

“Teško mi je reći kako je Vladi uspjelo da ubijedi menadžment da potpiše Ugovor o poravnanju u tom obliku kako je potpisan”, poručio je Moisejev.

On je ocijenio i da je KAP “zlatna koka” koja treba da donosi “zlatna jaja” crnogorskoj privredi i da fabrika treba da nastavi da se razvija.

Njemu je, kako je rekao, sada tužno slušati i gledati šta se događa u KAP-u.

Galerija

Bonus video: