Imaju li pravo da naplaćuju obradu

Bankari od Medenice traže da sud zauzme stav da li imaju pravo da naplaćuju naknadu za obradu kredita
136 pregleda 1 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2018. 17:39h

Udruženje banaka Crne Gore (UBCG) uputilo je inicijativu predsjednici Vrhovnog suda da ta institucija donese pravni stav u vezi sa pravom banaka da naplaćuju klijentima naknadu za obradu kredita.

Crnogorski sudovi donijeli su prve kojima su bankare obavezali da klijentima kojima su odobravali kredite, vrate naknade po osnovu troška obrade jer su utvrdili da je naplata nezakonita. Stav bankara je da imaju pravo da naplaćuju u nakndu na isti način na koji te troškove plaća država u kreditnim aranžmanima sa stranim bankama.

“Poznato je da je pitanje naknade za obradu kredita vrlo aktuelno u čitavom regionu, te da je izazvalo priličnu medijsku pažnju, što je imalo uticaja i na situaciju u Crnoj Gori, pa su u posljednjih par mjeseci podnesene nekolike tužbe i donesene tri presude osnovnih sudova na sjeveru države sa ovim predmetom spora. Bez želje da presuđujemo i da na bilo koji način utičemo da tok postupka osim pravnim radnjama i argumentacijom, želimo ukazati da neosnovanost te sudske prakse. Stiče se utisak da se odluke sudova ne zasnivaju na pravilnoj primjeni materijalnog prava, već da su iste produkt uticaja pojedinačnih ishitrenih odluka iz zemalja u regionu (prevashodno Srbije), pri čemu je sud propustio da cijeni obilje materijalno pravnih propisa koji su usvojeni u Crnoj Gori i koji dozvoljavaju banci ugovaranje naknade za obradu kredita”, piše u dopisu Medenici u koji “Vijesti” imaju uvid.

UBCG ističe da ako se želi pratiti praksa sudova u Srbiji, onda treba imati u vidu da je veliki broj postupaka prekinut jer se čekala odluka Vrhovnog kasacionog suda Srbije, koji je na kraju zauzeo pravni stav da banke imaju pravo da naplaćuju taj trošak. U dopisu je objašnjeno i da evropske direktive dozvoljavaju naplatu te naknade.

Bonus video: