Deripaska bi 50 miliona sa kamatama, a još će da traži

Privrednom sudu počele da stižu prijave ruskog tajkuna za naplatu potraživanja od KAP-a, prvu dostavila of šor firma CEAC
60 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 06:50h

Of šor firma CEAC Holding limited Olega Deripaske, registrovana na Kipru, koja sa crnogorskom Vladom još dijeli većinsko vlasništvo u Kombinatu aluminijuma u stečaju, prijavila je Privrednom sudu potraživanje od KAP-a u iznosu od 50.084.717 eura, saznaju “Vijesti”.

Prema pouzdanim informacijama, to je samo prva od nekoliko Deripaskinih prijava jer se do ponedjeljka može očekivati prijava njegove En plus grupe, ali i ruske VTB banke u kojoj je bio novac ruskog tajkuna svojevremeno pozajmljen KAP-u. Iz En plus grupe su nedavno najavili da će svim pravnim sredstvima tražiti zaštitu svojih interesa i povraćaj skoro 92 miliona eura. Oni tvrde da im toliko duguje KAP, ali revizija još nije pokazala da li su ta dugovanja stvarna ili fiktivna.

Prema prijavi Privrednom sudu, CEAC na ime iznosa glavnog dijela duga KAP-a potražuje 43.821.717 eura. Dio ovog duga u američkim dolarima iznosi 25.592.000 (19.915.953 eura prema kursu na otvaranju stečaja), dok dio duga u eurima iznosi 23.905.764.

Ukupan dug po osnovu kamata, koje je obračunao CEAC od Kombinata, iznosi 6.262.999 eura. Na dio duga u dolarima kamata iznosi 4.414.593 dolara (odnosno 3.435.481 eura), a kamata na glavni dug u evrima iznosi 2.827.518 eura.

Navedeno potraživanje CEAC-a potiče od ugovora o zajmu koji je Kombinat potpisao sa povezanom Deripaskinom grupacijom, koja mu je bila garant, i zadužio se 11. marta 2008. godine za iznos od čak 390 miliona dolara. Za ovaj kreditni aranžman KAP je 23. aprila iste godine potpisao i aneks ugovora kojim je bilo predviđeno da dužnik svoje obaveze može vraćati ili u dolarima ili u eurima.

Radnici KAP-a

Krajem prošle godine KAP je usaglasio visinu duga.

Čitav dug Kombinat je trebalo da vrati najkasnije do kraja decembra 2015. godine, a na kreditna sredstva podgorička kompanija je morala da vraća kamatu po stopi od sedam odsto na godišnjem nivou.

Stečajni postupak u KAP-u, na zahtjev Ministarstva finansija, pokrenut je 8. jula.

Prvi sastanak povjerilaca KAP-a zakazan je za 15. avgust, dok će prvo ispitno ročište za potraživanja povjerilaca biti održano 15. septembra. Na prvom sastanku povjerilaca bi u skladu sa Zakonom o stečaju trebalo da se formira odbor povjerilaca sa tri do pet članova, stoga ne čudi što CEAC odmah u zahtjevu traži jedno od pet mjesta u budućem odboru povjerilaca KAP-a.

Odbor bi, uz stečajnog upravnika, donosio odluke o vođenju stečaja.

Od pojedinačno većih povjerilaca do sada je Elektroprivreda prijavila da joj KAP duguje 45,2 miliona eura. Radnici su prijavili oko tri miliona eura potraživanja, od čega najveći dio čini njihovo potraživanja po osnovnu novca iz stambenog fonda, koji su godinama izdvajali. KAP državnom budžetu duguje najmanje oko 137 miliona eura sa kamatama, sa koliko poreski obveznici otplaćuju kredite kompanije, zahvaljujući tome što joj je Vlada žirirala.

Kombinat aluminijuma duguje preko 386 miliona eura...

U prvom redu za isplatu iz stečajne mase KAP-a su radnici i potraživanja po sudskim presudama, potom se vraća dug za poreze i doprinose, a u trećem isplatnom redu su ostali kojima kompanija duguje.

Kombinat aluminijuma duguje preko 386 miliona eura, a u stečaju je nakon neuspješne sedmogodišnje privatizacije.

Iz menadžmenta KAP-a najavili su da će podnijeti do polovine septembra plan reorganizacije te kompanije, ali Privredni sud će o tome donijeti konačnu odluku.

Radikalni, ako uz penzije ne dobiju otpremnine

Grupa radnika Kombinata najavila je da će od ponedjeljka preduzeti radikalne mjere unutar fabrike jer juče do kraja radnog vremena nijesu dobili konkretne odgovore na zahtjeve upućene stečajnom upravniku Veselinu Perišiću.

“Na ovaj potez smo se odlučili jer smo obmanuti od predstavnika oba sindikata KAP-a i ostalih aktera koji su kompetentni za sudbinu kompanije”, saopšteno je iz pregovaračkog tima grupe radnika KAP-a, pozivajući ugrožene radnike da se u ponedjeljak dogovore o daljim aktivnostima.

Ti radnici traže da im se uz stečeno pravo na penziju precizira i odgovarajući iznos otpremnina. Iz Vlade još nijesu odgovorili na zahtjev grupe zaposlenih, a malo je vjerovatno da se to može isplatiti iz stečajne mase KAP-a. Do sada je 166 radnika steklo pravo na penziju, a sa drugima je od juče počelo potpisivanje novih ugovora o radu za avgust. U KAP-u sada radi 1.150 radnika, a očekuje se da do kraja septembra u penziju ode ukupno 420 zaposlenih.

Njih oko 250 čeka uplatu doprinosa da bi stekli uslov za to.

Ruse ne zastupa

Harison nego “Karanović i Nikolić” En plus grupa i CEAC holdings limited, u međuvremenu, promijenili su advokatsku kuću kontroverznog britanskog advokata Marka Harisona, koja je niz godina zastupala njihove interese.

Prijavu potraživanja ruskog tajkuna Privrednom sudu podnijeli su predstavnici druge poznate beogradske advokatske kuće “Karanović i Nikolić”, koja ima svoju kancelariju i u Crnoj Gori.

Ova advokatska kancelarija do sada je učestvovala u nekoliko sumnjivih privatizacija u Crnoj Gori, među kojima je i privatizacija Telekoma Crne Gore zbog koje će se, između ostalog, direktorima Mađar Telekoma uskoro suditi pred američkim pravosuđem.

Galerija

Bonus video: