Boksiti nastavljaju isporuku rude Mađarima

Izvršni direktor Boksita, Milorad Đurović, kazao je da je ugovoreno da godišnja isporuka bude 150 hiljada tona
107 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Milorad Đurović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.08.2013. 15:59h

Rudnici boksita, u kojima je proizvodnja zaustavljena prije desetak dana, nastaviće isporuku rude mađarskoj firmi Vagon inpeks, kako se očekuje, tokom sljedeće sedmice.

Izvršni direktor Boksita, Milorad Đurović, kazao je agenciji Mina-business da je na sastanku u Zvorniku sa predstavnicima firme Alumina i mađarskim kupcem ugovoreno da godišnja isporuka bude 150 hiljada tona.

"Riječ je o ugovoru po kome će se za tri godine, uz neznatna odstupanja, isporučiti 450 hiljada tona pod istim uslovima kao što je ranije obezbjeđivan i prethodni kupac kompanija MAL. Nastavkom isporuke boksita stvoriće se uslovi za isplatu zarada i obaveza prema dijelu dobavljača", rekao je Đurović.

Prema njegovim riječima, radnici Građevinskog sektora i dalje, prema ugovorenoj dinamici rade na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana, a počeli su i pripremne radove na objektu za otpadne vode u Studenačkim glavicama kod Nikšića.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je agenciji Mina-business da su radnici Boksita, koji čekaju na isplatu decembarske plate opravdano nezadovoljni.

"Očekujemo da će se u narednih nekoliko dana iznaći rješenje i okončati pregovori uprave sa potencijalnim partnerima, kako bi bila nastavljena isplata zarada i pokrenuta proizvodnja", kazao je Bojanović.

Kako je istakao Bojanović, time bi se time radnicima vratio optimizam o budućnosti Boksita, jer se sada zbog dugovanja sedam zarada nalaze na rubu egzistencije.

Na lageru Boksita nalazi se veća količina rude, od čije bi se prodaje, prema sindikalnoj računici, mogle isplatiti tri zarade za svih 314 zaposlenih, se obzirom na to da je za jednu platu neophodno oko 250 hiljada EUR.

Kako je ranije saopštio Sindikat, maksimalnim angažovanjem zaposlenih i dobrom organizacijom posla proizvodnja se odvijala ubrzanim tempom, pa je lagerovana dovoljna količina rude.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se uz sadašnjih sedam plata, duguju i tri zarade iz ljeta 2010. godine.

Bonus video: