Gubici: Budvanska rivijera 732.000, Ulcinjska 723.000

Od ukupnog broja javnih preduzeća i akcionarskih društava u kojima je država većinski vlasnik, nešto više od polovine, odnosno njih 17, završilo je prošlu godinu sa gubitkom
0 komentar(a)
Hotel Olimpik, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Hotel Olimpik, Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 07.08.2013. 20:09h

Hotelska grupa Budvanska rivijera od januara do kraja juna ove godine ostvarila je gubitak od 731,9 hiljada eura, što je manje za oko 26 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, piše u izvještaju o poslovanju na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Poslovni prihodi kompanije iznosili su 5,57 miliona eura i bili su 34 odsto viši u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Rashodi hotelske grupe iznosili su 6,39 miliona eura i takođe su povećani u odnosu na prvih šest mjeseci 2012. za 15 odsto.

HTP Ulcinjska rivijera prvo polugodište završila je sa minusom od 723 hiljade eura, koji je bio neznatno manji u odnosu na uporedni period prošle godine.

Prihodi ulcinjske kompanije za godinu su porasli sa 451 hiljadu na 566,3 hiljade eura, ali su i poslovni rashodi povećani sa 1,12 miliona na 1,21 milion eura.

Dugoročne obaveze ulcinjske kompanije za godinu su povećane nešto više od pola miliona, na 1,72 miliona eura, dok su kratkoročne obaveze povećane nešto više od 600 hiljada, na 1,69 miliona.

Tivatska hotelska kompanija Primorje hotels & restoraunts prvih šest mjeseci ove godine završila je gubitkom od 1,17 miliona eura.

Ostvareni rezultat bio je nešto gori u odnosu na uporedni period prošle godine kada su izgubili milion eura.

Poslovni prihodi tivatske kompanije za pola godine ostali su na približno istom nivou od oko 740 hiljada eura, dok su rashodi blago povećani na oko 1,9 miliona eura.

Vektra Boka negativna 733.000

Hercegnovska hotelska kompanija Vektra Boka, u vlasništvu kontroverznog biznismena Dragana Brkovića, prvo polugodište je završila sa gubitkom od 733,2 hiljade eura.

Ostvareni gubitak bio je manji u odnosu na uporedni period prošle godine kada su zabilježili minus od 1,04 miliona. Prihodi kompanije, između dva posmatrana perioda, za godinu su povećani sa 398,2 hiljade eura na 432 hiljade eura.

Poslovni rashodi su smanjeni sa 1,37 miliona na 1,15 miliona eura. CKB banka i OTP faktoring su prije više od godinu i po tražili uvođenje stečaja za tu kompaniju zbog nevraćenog kredita, ali Privredni sud se još nije izjasnio o tom zahtjevu.

Većina državnih firmi loše posluje, plate i dalje visoke

Od ukupnog broja javnih preduzeća i akcionarskih društava u kojima je država većinski vlasnik, nešto više od polovine, odnosno njih 17, završilo je prošlu godinu sa gubitkom, navodi se u najnovijem Biltenu Ministarstva finansija, prenosi Mina biznis.

Ministarstvo je, shodno zaključcima Skupštine, pripremilo analizu poslovanja 30 javnih preduzeća i akcionarskih društava u kojima je većinski vlasnik država u cilju racionalizacije potrošnje.

Prema podacima iz godišnjih finansijskih izvještaja, prošlu godinu je sa gubitkom od 7,39 miliona završila Željeznička infrastruktura, a slijede Montenegro erlajns sa gubitkom od 4,45 miliona, Željeznički prevoz sa 2,98 miliona, Brodogradilište sa 2,56 miliona, RTCG sa 2,52 miliona i Pobjeda sa 2,47 miliona...

Pozitivno je poslovalo 14 preduzeća u kojima je država većinski vlasnik, predvođeni su Plantažama koje su imale dobit od 3,2 miliona. Analizom podataka utvrđeno je da zaključke Vlade nijesu ispoštovala sva preduzeća.

Kod većine su ograničene zarade samo za izvršne direktore, dok se plate ostalih članova menadžmenta nijesu mijenjale. Utvrđeno je i da su zarade rukovodećih kadrova i dalje značajno visoke u odnosu na prosječnu zaradu u državi.

Bonus video: