Lazović u Budvi diže kule od 16 i 18 spratova

Izdavanjem dozvole definitivno prekinuta agonija kroz koju su prošli Lazovići sa kompanijom „Alart centar”
128 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 14:23h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je juče građevinsku dozvolu lideru budvanskog DPS-a i aktuelnom šefu lokalnog parlamenta Boru Lazoviću, njegovom bratu Jovu i poslovnom partneru, budvanskoj kompaniji „Alart centar“, za gradnju hotelskog kompleksa „Porto Budva“, koji će biti najveća građevina u metropoli turizma.

Kako se navodi u građevinskoj dozvoli koju je potpisao generalni direktor Direktorata za građevinarstvo pri resornom ministarstvu Danilo Gvozdenović, predviđena je gradnja dvije kule - jedne od 16, a druge od 18 spratova, na parceli, vlasništvo Lazovića, neposredno uz gradski vrtić, na samo stotinak metara od Starog grada.

„U okviru hotelskog kompleksa predviđa se kondo hotel sa apartmanima različitih vrsta i struktura, centralni ulaz sa recepcijom, prostori za fitnes program, rekreativni otvoreni prostor sa bazenima za djecu i odrasle, prostor za igru djece, administracija uprave hotela, podzemni garažni prostor, medicinska laboratorija za hemodijalizu i grupacija ugostiteljskih i uslužnih sadržaja koje čine restorani i trgovački prostori“, navodi se u građevinskoj dozvoli koja je juče izdata.

Hotelski kompleks, kako piše, sastoji se iz dvije građevinske cjeline, kule 1 i kule 2, koje su povezane na nivou prizemlja i mezanina i dvoetažnim garažnim prostorom ispod zemlje.

Ukupna bruto razvijena građevinska površina objekata je 38.540 kvadrata, od čega podzemne garaže obuhvataju 10.314 kvadratnih metara, nadzemne etaže 26.686, dok je bruto razvijena površina tehničkih etaža 1.540 kvadrata.

Time je definitivno prekinuta agonija kroz koju su protekle godine prošli Lazovići sa kompanijom “Alart centar”, od kada su podnijeli zahtjev za dobijanje građevinske dozvole.

Ministarstvo je početkom januara odbilo da izda građevinsku dozvolu, jer Lazovići nijesu imali kompletiranu urbanističku parcelu, što su naknadno učinili dokupljujući neophodnih 200 kvadrata opštinske zemlje.

Međutim, nova prepreka uslijedila je prije nekoliko mjeseci, kada je isto ministarstvo prekinulo postupak izdavanja građevinske dozvole, jer ugovorom o izmirivanju komunalija nije bila obuhvaćena i parcela od 570 kvadrata, na kojoj je, takođe, predviđena gradnja.

Kada je i ta prepreka otklonjena, ministarstvo je, postavljajući na svom sajtu kompletnu dokumentaciju koju su priložili Lazovići, objavilo i da je izdalo građevinsku dozvolu.

Kompanija „Alart centar“ i Lazovići su još početkom aprila, kada je zaključen ugovor, uplatili Opštini Budva 1,3 miliona eura na ime komunalija za gradnju hotela „Porto Budva“ u strogom centru grada.

Kupili zemlju prije tri decenije

Lazovići su još prije gotovo tri decenije kupili od staromještanske porodice parcelu od 3.700 kvadrata. Nakon toga su u dva navrata, kao i sve njihove komšije, da bi formirali urbanističku parcelu, dokupljivali zemlju od Opštine. Prvi put Lazovići su 2009, što je odobrio tadašnji saziv Skupštine opštine, kupili 3.474 kvadrata opštinske zemlje, po cijeni od 600 eura po kvadratnom metru.

Novac za kupovinu Lazovići su tada obezbijedili upravo saradnjom sa firmom “Alart centar”, koja je dala 2,5 miliona eura, na koliko je i upisana hipoteka te firme na atraktivnu parcelu.

Galerija

Bonus video: