U nikšićkoj robnoj kući izdaju račune sa PDV-om od 17 odsto

"Vijestima" je čitalac reporter dostavio kopiju računa za trgovinu od 1. avgusta, na kojem se navodi stopa PDV-a od 17 odsto, iako je ona mjesec ranije povećana na 19 odsto
5 komentar(a)
krizni porez, porez, Foto: Shutterstock.com
krizni porez, porez, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.08.2013. 15:24h

Da ima trgovaca koji još nijesu svoje uređaje prilagodili novoj stopi PDV-a od 19 odsto, pokazuje i primjer trgovine u nikšićkoj Robnoj kući.

Naime, "Vijestima" je čitalac reporter dostavio kopiju računa za elektronsku dopunu svog prepaid telefonskog računa od 1. avgusta, na kojem se navodi stopa PDV-a od 17 odsto, iako je ona mjesec ranije povećana na 19 odsto.

U slučaju da čitalac nije dobio pravi, fiskalni račun, može da dođe u zabunu da je trgovac zakinuo državni budžet, što u ovom primjeru, ipak, ne mora da bude slučaj.

Vlada je nedavno objavila da će borba za dosljednu naplatu poreza biti pooštrena, prijeteći rigoroznim kaznama svim trgovcima koji ne poštuju zakonske odredbe.

Takođe su pozvali građane da aktivno uzmu učešće u prijavljivanje raznih vrsta nepravilnosti.

„Da bismo dodatno motivisali građane da ukažu na konkretne slučajeve sive ekonomije, Vlada je odlučila da 50% iznosa kazni izrečenih po prijavama građana bude investirano u svrhe od opšteg društvenog značaja, poput nabavke deficitarne medicinske opreme ili unapređenja uslova u ustanovama socijalne, dječije i zdravstvene zaštite“, poručio je nedavno ministar finansija Radoje Žugić.

Bonus video: