ODBIJEN PRIGOVOR OPŠTINE PLJEVLJA

Vukovićev posao košta Pljevljake još 76.000 eura

Opština je za otkup zemljišta isplatila više od 970 hiljada eura, s namjerom da izgradi cementaru, ali od tog posla nije bilo ništa
0 komentar(a)
Pljevlja betonjerka, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja betonjerka, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.01.2019. 04:59h

Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Radinka Gačević odbila je prigovor Opštine na rješenje o izvršenju, pa će lokalni budžet biti olakšan za oko 76.000 eura po osnovu kamate za neblagovremeno plaćanje zemljišta otkupljenog 2009. u Otilovićima.

Novac je ranije skinut sa računa Opštine i do okončanja postupka, uz saglasnost povjerilaca, nalazio se na računu sudskog izvrštelja koji je postupao u tom predmetu.

Opština je osporila visinu potraživanja povjerioca, istakavši prigovor zastarjelosti kamate.

Opština je za otkup zemljišta vlasnicima isplatila više od 970.000 eura, s namjerom da izgradi cementaru, ali od tog posla nije bilo ništa. Zemljište je otkupljeno u vrijeme dok je na čelu Opštine bio Filip Vuković (DPS).

Opština je bez odluke lokalne Skupštine preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije, koja je, navodno, prije nekoliko godina trebalo da gradi cementaru u selu udaljenom od Pljevalja pet-šest kilometara, o čemu su “Vijesti” ranije pisale. U projekat se uključila kada neki od vlasnika nijesu htjeli da imanja prodaju kotorskoj firmi “Montfloveri kompani”, koja je na tom području otkupila više desetina hektara zemljišta.

Gradnja cementare dovodila se u vezu sa Darkom Šarićem, kojem se u Srbiji sudi zbog šverca narkotika. Na mjestu gdje je trebalo da se gradi cementara, preduzeće “Mat kompani”, vlasništvo Šarića, izgradilo je savremenu betonjerku.

U lokalnoj upravi nije bilo moguće doznati ko je odgovoran što na vrijeme nijesu isplaćena dugovanja vlasniku od kojeg je otkupljeno zemljište, zbog čega će morati da plate i kamatu.

“Vijestima” je potvrđeno da je vlasniku, koji je u međuvremenu preminuo, Opština isplatila oko 250.000 eura za više hektara zemlje.

Prema dogovoru vlasnika i Opštine, prvi dio duga u iznosu od 154.000 eura trebalo je da bude isplaćen do 26. februara 2010. godine, a ostatak do 28. marta 2012.

Najveći dio duga isplaćen je za vrijeme dok je na njenom čelu bio Miloje Pupović (SNP).

Zbog otkupa zemljišta u Otilovićima i drugih propusta u radu, Služba za unutrašnju reviziju Opštine Pljevlja podnijela je 8. maja 2012. krivičnu prijavu protiv Vukovića i tadašnjeg sekretara za finansije Mustafe Klepa.

Tužiteljka u Pljevljima Sanja Golubović početkom ove godine je zbog zastarjelosti odbacila krivičnu prijavu protiv Vukovića, koja je pet godina bila u fazi izviđaja.

Preporučujemo za Vas