Damjanović: Neka dug KAP-a otplate ratama na šest godina

"KAP bi uz redovnu fakturu za struju tokom novog šestogodišnjeg ugovora o snabdijevanju morao otplaćivati i zaostale obaveze"
13 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 17:35h

Kombinat aluminijuma (KAP), ako nastavi da radi, u narednih šest godina uz mjesečni račun za struju plaćao bi i dodatni iznos za dug koja ima prema Elektroprivredi, dok bi EPCG u istom periodu uz redovne obaveze izmirivala i dug prema državi po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

To je rješenje Socijalističke narodne partije, koje predlaže šef poslaničkog kluba SNP-a i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Aleksandar Damjanović odgovarajući na pitanje kako bi ta partija riješila dugovanja između KAP-a i EPCG, a da to nije na teret građana.

Vlada, odnosno njen dio koji predstavlja DPS, želi da Skupština odobri da se predlogom rebalansa budžeta, koji će danas razmatrati Odbor za ekonomiju, poravna dug KAP–a za struju od 61 milion sa istim iznosom duga EPCG za poreze i doprinose, a na štetu građana, odnosno državnog budžeta.

Damjanović je kazao da bi u slučaju zaustavljanja proizvodnje u KAP-u situacija bila drugačija, ali da se u obje varijante mora primjenjivati zakon na način kako se rješavaju dužničko – povjerilački odnosi među kompanijama.

„Više puta sam isticao da KAP, koji je sad sudska, odnosno državna firma, dok god bude radio mora platiti struju koju je potrošio, kao što to redovne platiše čine. To znači da se uz redovnu fakturu za utrošenu struju u vremenu trajanja novog ugovora o snabdijevanju, koji se planira na šest godina, mora otplaćivati i ta zaostala obaveza. Ta mjesečna faktura bi bila uvećana za nekoliko stotina hiljada eura što je teret koji KAP mora podnijeti. Istovremeno, EPCG koja je državna kompanija, bi u istom periodu otplaćivala uz redovne obaveze i zaostale obaveze prema budžetu“, izjavio je Damjanović u intervjuu „Vijestima“.

Detalj iz KAP-a; Foto: Arhiva "Vijesti"

On je kazao da se u slučaju zaustavljanja proizvodnje KAP-a, što nije isključeno jer je kompanija u stečaju, stvari drastično mijenjaju.

„Tada će biti gotovo nemoguće da EPCG, kao potencijalni povjerilac trećeg reda naplati svoje potraživanje iz stečajne mase. Taj minus koji značajno ugrožava njeno poslovanje bi se morao rješavati primjenom Zakona o poreskoj administraciji. Podsjetiću da zakon nalaže da se naplata izvrši iz imovine dužnika. Pošto se radi o državnoj kompaniji mogući način bi bio konverzija duga u akcije države, odnosno dokapitalizacija, što bi povećalo vlasničko učešće države u EPCG. Ukoliko neko ponudi neko treće rješenje koje neće biti na štetu građana i ostatka privrede o njemu treba ozbiljno razmišljati, odnosno učiniti sve da i EPCG ne doživi sudbinu KAP-a, što bi crnogorsku ekonomiju odvelo u sunovrat“, rekao je Damjanović.

Zašto nijeste bili izričiti u zaključcima da se ne može dug KAP–a za struju izmiriti preko leđa građana, već je ostavljeno rješenje da Vlada definiše „odgovarajući model izmirenja duga KAP–a prema EPCG"?

Skupštinski zaključci su eksplicitni i nijesu jasni samo onima koji mrze SNP iz sebi znanih razloga, a kojima i uz najbolju volju ne možemo pomoći. Vlada treba da definiše model izmirenja duga KAP-a prema EPCG i o tome sam veoma precizno govorio u prethodnom pitanju. Svaki model izmirenja mora biti zasnovan na zakonima o poreskoj administraciji, obligacionim odnosima, privrednim društvima... Rješenje koje Vlada nudi je zasnovano na Zakonu o izmjenama i dopunama budžeta i to rješenje SNP neće podržati.

Ono se bazira na praksi ustanovljenoj od DPS – SDP koalicije u vezi sa prošlogodišnjim, već plaćenim garancijama Dojče banci. Pravo je čudo da se ono što je izgleda dogovoreno u vladajućoj koaliciji da se plati još najmanje 102 miliona eura plus kamate, uz već plaćenih 23 miliona eura uopšte ne pominje ni od strane stručne, a kamoli medijske javnosti. Na drugoj strani, neko izgleda radi na tome da A2A i Terna odu iz Crne Gore, a da Crnu Goru dodatno zaduži još nekih 600 miliona eura na koliko se procjenjuju moguće tužbe strateških partnera. Uvjeren sam da teško može biti neophodne podrške za rebalans i poručujem da Vlada ovo vrijeme pametnije upotrijebi za nalaženje drugačijeg modela rješavanja aktuelnog problema, vodeći računa o interesima budžeta, odnosno građana, a svakako ne ugrožavajući interese države u energetskom sektoru.

Da li je SNP nova koalicija za podršku usvajanja rebalansa budžeta, koji je predložio DPS?

Naravno da nije. Pitanje je otprilike, kao kada bih ja Vas pitao da li „Vijesti“ namjeravaju da se spoje sa „Pobjedom“ i budu u vlasništvu Vlade. Pretpostavljam da bi odgovor isto bio odričan.

Šta se krije iza čestih susreta vrha EPCG sa Vama i liderom SNP–a? Da li Italijani (A2A) lobiraju za pomoć da im se otpišu dugovanja za poreze i doprinose koje nijesu platili državi nego hoće da budu poravnana sa dugom KAP-a za struju od 61 miliona na štetu državnog budžeta? Hoćete li to podržati?

Redovni sastanci koje rukovodstvo SNP-a ima sa rukovodstvom EPCG posvećeni su razgovorima oko realizacije skupštinskih zaključaka. Nadam se da ti razgovori o kojima se uredno obavještava javnost nikoga ne treba da nerviraju, već pokazuju odgovornost ozbiljnog političkog subjekta, kao što je SNP, u odnosu na aktuelne ekonomsko – socijalne probleme. Među tim problemima su i oni u kojima se nalazi EPCG, odnosno energetsko – metalurški reprolanac. Smatram da je dobra stvar što i ostale političke partije iz vlasti i opozicije, takođe, razgovaraju sa predstavnicima EPCG jer se radi o zajedničkim problemima koji, osim ekonomske, imaju i političku dimenziju.

Da li ste na posljednjem sastanku pitali čelnike EPCG da li im je neko iz Vlade omogućio da ne plaćaju poreze i doprinose državi ili je riječ „o njihovom delikventnom ponašanju“ kako je nedavno ocijenjeno iz SNP–a?

Smatram da niko u državi, pa makar bio „ neko iz Vlade“ nije smio da omogući neplaćanje zakonskih obaveza prema državi. U suprotnom je činjeno krivično djelo sa višemilionskim posljedicama. Državi se duguje više od 350 milona eura za poreske obaveze, pa je i dug EPCG od 44 miliona dio tih obaveza. Poreska uprava treba da učini sve da naplati što je više moguće poreskog duga, nadležni državni organi da ispitaju kako je nastao taj dug, naročito u odnosu na neke javnosti dobro poznate kompanije.

Svi dužnici treba da učine napor i plate svoje obaveze prema državi, kao što to čini većina redovnih platiša. Dug EPCG prema državi je, za razliku od ostalih velikih dužnika, ipak dug kompanije koja ima perspektivu i dobre poslovne performanse i za očekivati je da isti bude izmiren. Ne treba zaboraviti da se toj kompaniji duguje preko 200 miliona eura, mimo KAP-a, od ostalih firmi i velikog broja građana.

Možda je pravo pitanje da li je i ko je faktički prisiljavao EPCG da snabdijeva KAP strujom iako ista nije uredno plaćana, pa se tako nakupio dug koji je veći od 60 miliona eura i koji je ugrozio poslovanje EPCG, kompanije koja je nacionalno blago i oslonac državne energetske politike. O višemjesečnom nelegalnom snabdijevanju da i ne govorim.

Galerija

Bonus video: