I radnici nikšićkih preduzeća žele u penziju kao i radnici KAP-a

Bivši i sadašnji radnici nikšićke Željezare, kao i nekadašnji radnici Messera i Radventa traže da i za njih važe zakon o prijevremenom penzionisanju
95 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 17:37h

Bivši i sadašnji radnici nikšićke Željezare Toščelik, kao i nekadašnji radnici Radventa i Messera traže da budu uključeni u predlog izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se omogućava povoljnije penzionisanje u aluminijskoj industriji.

Oni će u ponedjeljak svim poslaničkim klubovima predati zahtjev da podrže njihov predlog i da se o njemu na Skupštini izjasne javnim glasanjem.

To je odlučeno na sastanku bivših i sadašnjih radnika Željezare i njenih nekadašnjih pogona koji je održan ispred Sindčela. Sastanku je prisustvovalo oko 50 radnika a izmjene zakona traži njih oko stotinu.

"Smatramo da svi oni koji su ostali da rade a imaju 30 godina staža i 20 godina beneficira treba da se penzionišu i dobiju otpremnine kao i radnici koji su već iskoristili to pravo. Takvih je u Željezari oko 35. Penzionisanje treba omogućiti i onim radnicima koji su prodali radna mjesta, a u pitanju je 17 radnika Radventa, 16 Messera i blizu 30 bivših radnika Željezare", kazao je Željko Perović, u ime nezadovoljnih bivših i sadašnjih radnika.

Perović je učestvovao u svim pregovorima radnika Željezare i Vlade i smatra da ima i novca i osnova da njihov predlog bude prihvaćen.

Željko Perović

"Kada je odobrena zadnja prodaja govorili su da nemamo pravo jer je privatna firma. Međutim poslije pet dana su nas zvali i rekli da ipak može. E ako je tada mogao da se krši zakon može i sada. Novca ima od prodaje Željezare jer dobro znamo da nije sav novac potrošen. Neka izdvoje pare i za nas da oslobodimo radna mjesta da se zaposle novi ljudi. Pozivamo sve poslanike da se na Skupštini javno izjasne o našem predlogu da znamo ko je taj ko nas ne razumije a ko nas razumije. Ako ne vjeruju da nam je teško neka dođu i samo jednu noć neka provedu sa nama pa ako nakon toga kažu da možemo da radimo 40 godina radićemo", kazao je Perović.

Prema predlogu dopuna Zakona o PIO koji je u skupštinskoj proceduri prijevremena penzija će biti omogućena radnicima KAP-a koji imaju 30 godina radnog staža, od kojih su 20 godina proveli na radnom mjestu gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem.

To pravo moglo bi da iskoristi oko 400 radnika, a prema poredlogu izmjena, koje su predložili poslanici DPS-a, a godišnji trošak za državu bio bi 780.000 eura. Ukoliko ga Skupština usvoji zakon bi važio do 30. septembra, do kada bi radnici mogli da iskoriste ovo pravo.

Pravo povoljnijeg penzionisanja ranije je bilo omogućeno zaposlenima u Rudnicima boksiti i Željezari, ali je Zakon bio ograničen na šest mjeseci.

"Meser je već predao pisma svim poslanički klubovima i predsjedniku Skupštine a sada ćemo djelovati zajedno", kazao je Perović.

Ko zna šta su sve udisali u fabrici

“U koliko teškim uslovima smo radili najbolje se može vidjeti sada kada rade prečišćivači koji ranije nijesu radili. Šta smo sve udisali svih ovih godina – olovo, nikal, sve otrovne materije. Mislimo da je 30 godina rada dovoljno za odlazak u penziju jer nijesmo više sposobni da radimo. Kada vidimo ko su ti poslanici koji neće da nas podrže dogovorićemo se o daljim koracima ali nećemo odustati”, poručili su Perović i ostali radnici.

Galerija

Bonus video: