Viktor Restis ostaje u pritvoru do suđenja

Restis je juče uplatio 5,8 miliona eura likvidatoru FBB, što je suma koju je navodno pronevjerio dok je bio većinski akcionar te banke
0 komentar(a)
Viktor Restis, Foto: Reuters
Viktor Restis, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2013. 07:32h

Grčki brodovlasnik Viktor Restis ostaje u pritvoru do suđenja, iako je uplatio sumu koju je navodno pronevjerio.

Restis je u utorak uhapšen na osnovu sumnji da je umiješan u pranje novca, pronevjeru i osnivanje kriminalne organizacije. Optužen je da je koristio uticaj u First Bussines banci (FBB) da bi obezbijedio kredite za osobe i kompanije sa kojima je povezan.

Biznismen je juče saslušavan tri sata i odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. Isto toliko su javni tužilac i istražni sudija razmatrali da li će biti zadržan u pritvoru, a na kraju je prevagnulo to da postoji opasnost od bjekstva ili da će ponovo počiniti prekršaj.

Prema grčkom zakonu, Restis u pritvoru prije suđenja može ostati najviše 18 mjeseci.

Viktor Restis: Vladin partner sa brojnim poslovima u Crnoj Gori >>>

Sudski zvaničnici su saopštili da su u vezi sa ovim slučajem raspisane potjernice za još dvije osobe.

Restis je juče uplatio 5,8 miliona eura likvidatoru FBB, što je suma koju je navodno pronevjerio dok je bio većinski akcionar te banke.

Novac je uplatio nekoliko sati prije pojavljivanja pred tužiocem, nadajući se da će mu to obezbijediti bolju poziciju.

Tvrdi da pomenuti kredit nikad nije dospio na njegov račun te da ga je pronevjerio bivši partner, kojeg namjerava da tuži. Ranije ove nedjelje iz Restis grupe je saopšteno da je brodovlasnik „šokiran lažnim optužbama“.

U maju je „zdravi“ dio FBB postao vlasništvo Nacionalne banke Grčke jer Restis nije uspio da obezbijedi sumu potrebnu na osnovu aktuelnog procesa dokapitalizacije banaka u državi. FBB je izgubila licencu za rad i podvrgnuta je specijalnoj likvidaciji.

Restis je član Odbora direktora kompanije Adriatik propertis koja je zakupac Miločera, Svetog Stefana i Kraljičine plaže. Kompanija iz njegove grupe Balkan enerdži vlasnik je Rudnika mrkog uglja u Beranama, ali je ta privatizacije propala.

Preko firme iz svoje grupe First financial development, ovaj Grk ima 93,3 odsto vlasništva u podgoričkoj First financial banci.

Rojters je posdsjetio da je grčki pravosudni sistem poznat po sporosti i neefikasnosti, a međunarodni kreditori kritikovali su to kao jedan od razloga ekonomske krize u zemlji. Mogle bi proći godine do suđenja, odnosno do donošenja pravosnažne presude.

Žestoka ekonomska kriza u zemlji rasplamsala je gnjev javnosti protiv političke i biznis elite koja se naširoko smatra privilegovanom i korumpiranom i podstakla pozive tužilaštvu da pokrene istrage u slučajevima korupcije.

Brodska industrija čini 5% grčkog BDP-a, ali brodovlasnici porez plaćaju na osnovu nosivosti brodova, a ne na osnovu profita i našli su se na meti oštrih kritika opozicije koja tvrdi da oni izbjegavaju svoj dio bremena štednje.

Bonus video: