U državnoj kasi 40 miliona eura više nego prošle godine

Konstatovano je da je pojačan inspekcijski nadzor doprinio povećanju stepena poreske discipline, što je direktno uticalo na smanjenje nelegalnog poslovanja i povećanje javnih prihoda
2 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2013. 19:07h

Javni prihodi u prvoj polovini godine veći su za 40 miliona eura u odnosu na isti period prošle, što je rezultat uspješnog rad inspekcija i poboljšane naplate, navodi se u Informaciji o realizaciji i efektima mjera iz Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, koju je usvojila Vlada.

U Informaciji se, između ostalog, navodi da je Komisija za suzbijanje sive ekonomije od aprila do jula pratila dinamiku i efekte sprovođenja svih definisanih aktivnosti, sa posebnim osvrtom na suzbijanje sive ekonomije u oblasti tržišta rada i prometa proizvoda i usluga.

U Informaciji se, kako su saopštili iz Ministarstva, navodi da su u izvještajnom periodu održana dva sastanka Komisije, na kojima je konstatovano da se sve mjere definisane Akcionim planom realizuju prema utvđenoj dinamici.

Konstatovano je da je pojačan inspekcijski nadzor doprinio povećanju stepena poreske discipline, što je direktno uticalo na smanjenje nelegalnog poslovanja i povećanje javnih prihoda.

Poseban segment rada odnosio se na revidiranje važeće zakonske regulative, u cilju sužavanja prostora za neregularno poslovanje, pa je Komisija sugerisala predlaganje izmjena zaakona o porezu na dohodak fizičkih lica, o inspekcijskom nadzoru, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja obračuna i naplate poreza i doprinosa.

U radu Komisije je, kako se navodi u Informaciji, posebna pažnja posvećena unaprjeđenju transparetnosti u borbi protiv sive ekonomije, pa je inicirano i veće uključivanje građana kroz realizaciju projekta „Budi odgovoran“.

„Članovi Vlade zaključili su da je, ostvarenjem pozitivnih efekta na budžetske prihode i fiskalnu disciplinu, potvrđena opravdanost sistemskog pristupa u rješavanju problema sive ekonomije kao jednog od Vladinih prioriteta za povećanje budžetskih prihoda i stvaranja fer uslova za poslovanje“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je Vlada zadužila Komisiju da nastavi sa praćenjem realizacije mjera utvrđenih Akcionim planom, a nadležne inspekcijske službe da u međusobnoj saradnji i koordinaciji nastave sa utvrđenom dinamikom inspekcijskih kontrola.

Bonus video: