Gdje je 22 miliona eura predviđenih za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Premijer Milo Đukanović je izjavio da nema dovoljno kvalitetnih projekata zbog čega nije utrošeno više novca za zapošljavanje tih osoba
0 komentar(a)
Rad osoba sa invaliditetom, Foto: Luka Zeković
Rad osoba sa invaliditetom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.07.2013. 18:26h

U Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom od maja 2009. godine slilo se 23,3 miliona eura, od čega je samo 1,3 miliona potrošeno za realizaciju programa za zapošljavanje tih osoba.

To je potvrdio juče premijer Milo Đukanović na premijerskom satu u Skupštini.

On je odgovarajući na pitanje poslaničkog kluba SNP–a o trošenju novca prihodovanog po osnovu uplaćivanja posebnog doprinosa za nezapošljavanje osoba sa invaliditetom, kazao da sva resorna ministarstva uredno uplaćuju taj doprinos. Dodao je da Fond nije posebna budžetska jedinica već je u okviru Zavoda za zapošljavanje. Ovaj novac kao poseban doprinos plaćaju kompanije koje među zaposlenima nemaju osobu sa invaliditetom, a visina iznosa zavisi od ukupnog broja zaposlenih kod tog poslodavca.

Lider SNP–a Srđan Milić pitao je Đukanovića šta je sa ostatkom novca od oko 22 miliona eura, dok je premijer odgovorio da se ”ti podaci nalaze u Zakonu o završnom računu budžeta koji Skupština usvaja”.

Đukanović je izjavio da nema dovoljno kvalitetnih projekata zbog čega nije utrošeno više novca za zapošljavanje tih osoba.

“Od maja 2009. godine kada je usvojen Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom potrošili ste samo 1,3 miliona za konkretne projekte. Očigledno da nema saradnje resornog ministarstva sa nevladinim organizacijama koje se bave tim pitanjem. Od 2004. u javnom sektoru su zaposlene tri osobe sa invaliditetom, a devet u privatnom sektoru”, kazao je Milić, dodajući da 10 odsto populacije čine te osobe što ga je motivisalo da postavi pitanje.

Premijer je saopštio da na evidenciji Zavoda ima 1.947 osoba sa invaliditetom, te da ne postoji posebna evidencija o njihovom zapošljavanju od 2004. godine jer su za njih važili opšti uslovi zapošljavanja do donošenja posebnog zakona u maju 2009. godine.

„Prema podacima Zavoda, 45 poslodavaca ima pravo na subvencije po osnovu zapošljavanja tih osoba. Postoji politička volja, ali nema dovoljno projekata“, kazao je Đukanović.

Bonus video: