Najugroženijim penzionerima 300 hiljada eura

Savez udruženja penzionera bira kome će usmjeriti simboličnu pomoć
59 pregleda 2 komentar(a)
penzioneri Budva, Foto: Vuk Lajović
penzioneri Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.07.2013. 10:50h

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) saopštio je da je u saradnji sa Ministarstvom finansija obezbijedio 300 hiljada eura za isplatu prvog dijela jednokratne pomoći penzionerima koji su u najtežem materijalnom položaju.

Novac je juče preusmjeren Savezu udruženja penzionera, koji će ga raspodijeliti, na osnovu svojih kriterijuma.

Nije precizirano koliko penzionera će dobiti pomoć, ni po koliko novca će pojedinačno dobiti.

Ukoliko to bude pomoć kao dosadašnja od po oko 30 eura, to je na nivou iznosa za koliko je svaki penzioner, koji prima 100 eura, oštećen zbog ovogodišnjeg zamrzavanja penzija. Svakog penzionera sa tim primanjem, vladajuća koalicija je stopiranjem usklađivanja penzija sa inflacijom oštetila za 36 eura.

“Isplata drugog dijela jednokratne pomoći od 300 hiljada eura planirana je do kraja godine, u skladu sa istim kriterijumima”, kaže se u saopštenju Fonda PIO.

Najavljeno je da će se pomoć dijeliti preko opštinskih i mjesnih udruženja penzionera, a na osnovu kriterijuma koje je definisala Komisija za socijalno-humanitarna pitanja Saveza udruženja penzionera.

Njima su obuhvaćeni opšte materijalno stanje penzionera, visina penzije, broj članova porodice koji se od nje izdržavaju, ostali prihod, zdravstveno stanje i stambeno pitanje.

Bonus video: