Krivokapić o KAP-u: Neodrživo da država služi jednoj kompaniji

Državni KAP je imao dugovanja preko 320 miliona, a šest godina poslije privatizacije doveden je do stečaja sa dugom od 386 miliona
95 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 07:09h

Država Crna Gora treba da uradi sve da Kombinat aluminijuma (KAP) nastavi da radi jer će od toga imati korist i aluminijumska industrija u regionu, a povezivanjem u jedinstveno tržište region može biti konkurentan u širim granicama. Za funkcionisanje KAP-a potrebno je da država obezbijedi i domaći izvor za snabdijevanje fabrike strujom jer je obezbjeđivanje sopstvenih izvora energije bitno u aluminijumskoj industriji.

To su ključne poruke koje su juče poslate iz Skupštine sa okruglog stola na temu “Perspektive aluminijumske industrije u regionu, koje su uputili predstavnci te industrije iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Skup je organizovao potpredsjednik Skupštine i poslanik Fronta Branko Radulović, a prisustvolali su mu predstavnici partija, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, ministar ekonomije Vladimir Kavarić i pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević. Potpredjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović napustio je skup nakon što su gosti završili izlaganja i nije učestovao u raspravi, a nije bilo ni predstavnika KAP -a.

Državni KAP je prije privatizacije imao dugovanja preko 320 miliona, a šest godina poslije prodaje kiparskom of šor Salamonu, iza kojeg je bio ruski bogataš Oleg Deripaska, doveden je do stečaja sa dugom od 386 miliona.

Novcem građana je Vlada pomogla restrukturiranje KAP-a i godinama obezbjeđivala subvencije za struju u desetinama miliona eura, što bi opet da učini sa 45 miliona za šest godina. Građani, zahvaljujući Vladi, otplaćuju i kredite KAP-a, čiji je ukupni iznos sa kamatama oko 135 miliona (jedan otplaćen 2012.).

Sa konferencije (Foto: Savo Prelević)

Pedsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je rekao da je logika da država služi kompaniji, a ne obrnuto, neodrživa i kontraistorijska, suprotna svemu što ljudska istorija poznaje.

“Treba da se vratimo u istorijski smjer organizacije ekonomije koji podrazumijeva da koliko dobro proizvodite toliko treba da je povećanje vašeg ličnog, ali i dobitka preduzeća koje radi u tom sistemu”, rekao je Krivokapić.

Direktor mostarskog Kombinata aluminijuma Ivo Bradvica kazao je da je kriza u aluminijumskoj industriji svuda u svijetu i da to nije ništa neuobičajeno, ali da je problem što ova posljednja traje četiri godine.

“Mi smo imali problem sa strukturom kapitala koji smo riješili tako što danas po 44 odsto čini državni i privatni, dok je 12 odsto inostrani kapital države Hrvatske” kazao je Bradvica, dodajući da je Vlada BiH prije dva mjeseca odlučila do pomogne mostarsku fabriku.

On je smatrao da bi bilo šteta da se izgubi vjera u aluminijumsku industriju i da se odustane od KAP-a, jer će se njegov značaj vidjeti kada poraste cijena tog metala, a rast se očekuje u naredne dvije godijne.

“Za aluminijumsku industriju bitna je struja i zato je važno da imate svoj izvor energije. Šteta bi bilo da KAP ne posluje, jer je i nama bolje da nabavljamo sirovine iz Crne Gore nego, recimo, iz Grčke”, kazao je Bradvica.

Vlasnik kompanije TLM-TVP iz Šibenika Marko Pejčinovski kazao je da pozdravlja napore crnogorske Vlade da održi proizvodnju u KAP-u, da tu industriju treba restrukturirati i angažovati novi menadžment.

Lazović napustio konferenciju poslije izlaganja gostiju (Foto: Savo Prelević)

“KAP-u trebaju nove investicije i novi strateški partner koji će dati doprinos investiranju i koji će učestvovati u proizvodnji” rekao je Pejčinovski.

Generalni direktor kompanije Impol- Seval iz Sevojna Ninko Tešić ocijenio je da je interes svih da KAP radi i da se aluminijumska industrija u regionu mora povezati kako bi bila konkurentna izvan regionalnih granica.

Član uprave kompanije TLM-TVP, Miroslav Šupe, smatra da je šansa Crne Gore u proizvodnji visokolegiranih proizvoda čija bi nabavka zbog blizine Podgorice bila jeftinija za kompanije u regionu.

Branko Radulović je ocijenio da je “bogalja” (KAP) trebalo modernizovati ili sravniti, jer nikakvo prelazno rešenje nije dobro za tu fabriku.

“Treba ga prebaciti u Nikšić gdje su Rudnici boksita i tamo organizovati primarnu proizvodnju, a u Podgorici napraviti prerađivačku industriju”, kazao je Radulović.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić naveo je da postoje značajna ograničenja kada je riječ o aluminijumskoj u odnosu na industriju čelika.

“KAP-u je uveden stečaj što je ograničenje, ali i prednost jer se kroz taj proces rasterećuje prošlosti, odnosno, dugova”, kazao je Kavarić.

Da odgovaraju oni što su uništili fabriku

Opozicija je ponovila da se mora ispitati kako je došlo do postojećeg stanja u fabrici i da treba uraditi analize njegove održivosti.

“Ova idustrija trreba da opstane, ali mora se utvrditi odgvornost svih vlada od 90-ih do danas i rukovodilaca KAP -a, što je posao nadležnih organa. Ovaj skup može koristiti reralizaciji zaključaka za KAP kojima je definisano da se angažuju stručnjaci kako bi se narednih mjeseci donijele valjane odluke”, kazao je Aleksandar Damjanović (SNP).

Mladen Bojanić (Pozitivna) je rekao da je novac ograničeni resurs i da ne vidi jasnu Vladinu strategiju za aluminijumsku politiku.On je naveo i da se Crna Gora već regionalno povezala sa regionom kroz neovlašćeno korišćenje električne energije, a da oni to nijesu ni znali.

Lider DF -a Miodrag Lekić je kazao da se politika bavi tom materijom zato što građani treba da plate sporne dugove KAP-a i da je potrebno vidjeti sve njegove bilanse pa se onda izjasniti da li treba da opstane.

Poslanik DF- a Andirja Mandić kazao je da stanje u KAP-u pokazuje katastrofalne rezultate, dok je mostarska fabrika koju država nije podržavala opstala. Njegov kolega Milan Knežević podsjetio je na katastrofalne posljedice koje je KAP napravio kada je riječ o životnoj sredini i zdravlju građana koji žive u blizini fabrike.

Galerija

Bonus video: