Đukanović: Ne osjećam odgovornost za KAP i ogromne dugove

Premijer je najavio da će tražiti nove partnere za KAP, i da već postoje interesovanja nekih komanija
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 19:13h

Premijer Milo Đukanović je izjavio da se ne osjeća odgovornim za privatizaciju Kombinata aluminijuma iako je završena stečajem. Vlada novcem građana plaća desetine miliona za tuđe dugove i novo spašavanje kompanije.

On je otvoreno priznao da je namjera da nastave da pomažu KAP-u iz državnog budžeta, a zagovara da država subvencioniše struju sa 45 miliona eura za narednih šest godina.

Uz to što građani već plaćaju kredite KAP-a od 126 miliona eura plus kamate. Na pitanje „Vijesti“ ko će iz Vlade da odgovara zbog odluka u vezi KAP-a koje koštaju državni budžet odnosno poreske obveznike, Đukanović je odgovorio da niko iz Vlade ne može pobjeći od odgovornosti, ali je uvjeren da su radili “u najboljim ekonomskim i socijalnim interesima Crne Gore”.

On nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je Tužilaštvo pozvalo njega ili nekog od sadašnjih i prethodnih ministara ekonomije i finansija na saslušanje, kao ni sa koliko novca je Vlada pomogla KAP od privatizacije do sada.

Đukanović je odgovorio da odluke nijesu bile tajne, tvrdeći da su donijete u zakonskoj proceduri.

“Kada bi bilo koja vlada, one koje sam ja vodio ili Lu k šić i Šturanović, pokušala da pobjegne od odgovornosti ona to ne bi mogla. Niko od premijera ili ministara nije krenuo da se skriva. Tu smo i stojimo iza politika koje smo vodili u uvjerenju da su one bile u interesu držav e“, kazao je Đukanović na četvorosatnom sastanku sa novinarima, a glavna tema bio je KAP.

On tvrdi da u privatizaciji KAP-a i potpisivanju ugovora o poravnanju sa ruskim CEAC-om nije bilo ni neznanja ni korupcije. Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić je izjavljivao da je ta privatizacija ispala ovakva zbog neznanja ili korupcije.

Izbjegao cifru o pomoći države KAP-u

Iako je više puta pitan, premijer nije odgovorio koliko je od privatizacije Vlada uložila u KAP. Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović nedavno je saopštio da je Vlada od privatizacije, sa onim što sada namjerava da plati, spasavajući posrnulog giganta potrošila više od 500 miliona.

To znači da je spašavanje svakog radnog mjesta koštalo milion eura, jer će prema planu Vlade u toj kompaniji ostati 500 radnika. Premijer nije direktno odgovorio ni na pitanje “Vijesti” zašto obaveze i dugove KAP-a uvijek prebacuje na teret budžeta i građana, a pritom kaže da ne želi da optereti partnere i Elektroprivredu.

Đukanović je kazao da je KAP od početka 2006. do kraja 2012. prihodovao 1,25 milijardi, a da je imao troškove od 1,352 milijarde, čime je izgubio 96 miliona.

"Onaj ko je organizovao tu proizvodnju je izgubio 96 miliona, platio je i kupoprodajnu cijenu od 45 miliona i 28 miliona drugih troškova. Imate i ovo stanje dugova u pred privatizacionom i privatizacionom periodu. Nema nikakve sumnje i obična je politička obmana da je neko iz aluminijumske industrije odnio veliki novac iz Crne Gore. Koliko su izgubili pokazaće sada bilansi i revizije“, kazao je Đukanović.

On je podsjetio da je KAP prije privatizacije dugovao preko 320 miliona. Ta kompanija nakon partnerstva Vlade sa of šor firmama ruskog biznismena Olega Deripaske duguje 386 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako ne bude usvojen rebalans budžeta kojim je predviđeno poravnanje KAP-ovog duga za struju od 61 miliona sa dugom EPCG za poreze, čime se protive predstavnici SDP-a, Đukanović je ponovio da je Vlada predložila najbolje rješenje.

On je rekao da je od onih koji nijesu saglasni očekivao pametniji predlog, na koji ne bi bio ljubomoran, ali ga još nije dobio. Nije odgovorio šta će biti ako se rebalans ne usvoji, ponavljajući da očekuje da neko predloži bolje rješenje.

Neće "letjeti" ministri, sklon saradnji sa SDP-om

Na pitanje da li je moguća rekonstrukcija ili pad Vlade ukoliko rebalans ne bude usvojen, Đukanović je odgovorio da je zadovoljan personalnim sastavom, ali da postoje „konstrukcioni problemi i deformiteti u funkcionisanju“.

Đukanović je kazao da “nema KAP-a bez ugovora o snabdijevanju strujom, a ugovora nema ako prethodno ne rješimo pitanje duga prema EPCG”

On je na pitanje “Vijesti” raskida li DPS koaliciju sa SDP-om ili će se dogovoriti kao što se do sada dešavalo, odgovorio da koalicija traje 15 godina, da je potvrđena na prošlim izborima i da je i dalje sklon toj saradnji.

"Ali smatram poželjnim vršenje vlasti i očuvanje koalicije samo u mjeri u kojoj je vlast u stanju da efikasno rješava društvene probleme i ispunjava ono što su očekivanja građana. Od toga zavisi moj odnos prema ovoj i svakoj drugoj koaliciji“, kazao je Đukanović.

On je dodao da “nema KAP-a bez ugovora o snabdijevanju strujom, a ugovora nema ako prethodno ne rješimo pitanje duga prema EPCG”.

“Da li to možemo da uradimo rebalansom ili nekako drugačije, treba da damo odgovor. Rebalans nije pitanje života i smrti, već potreba da se uvede red u njihove međusobne odnose. U pitanju su poreske obaveze koje EPCG nije platila od aprila 2012. i dug za struju koje nije plaćao KAP. Nama se učinilo da je kompenzacija najjednostavnije rješenje, a to se mora uraditi kroz budžet“, izjavio je Đukanović koji je pomenuo alternativno rješenje, ali nije precizirao koje.

Katniću prebacio priču o dugu EPCG

Na pitanje kako se desilo da se poklope iznosi duga EPCG za poreze i KAP-a za struju i da li je Vlada namjerno dozvolila EPCG da ne plaća poreze kako bi dogovorila poravnanje na štetu građana, Đukanović nije odgovorio već je pitanje prepustio svom savjetniku i bivšem ministru finansija Miloradu Katniću.

Katnić je kazao da su tada odložili poreske obaveze EPCG.

„Često u donošenju odluka nemate privilegiju da izaberete između dobre i loše odluke već morate da izaberete između više odluka od kojih svaka ima negativnu stranu. Umjesto da smo insistirali da EPCG odmah plati sve obaveze i time ugrozili njeno poslovanje, odlučili smo se da se kao i za neke druge odobri prolongiranje plaćanja poreskih obaveza. To nije neuobičajena operacija, ona se primjenjuje i u drugim država ma. Nijednom privrednom subjektu, pa ni EPCG, nijesu oproštene ove obaveze“, rekao je Katnić.

Đukanović je rekao da time što kaže da je dug nastao od aprila 2012. a nova Vlada je formirana u decembru, ne prebacuje odgovornost na prethodni sastav.

On je kazao da je iz medija saznao za hapšenje finansijskog direktora Dimitrija Potrubača i nada se da je Tužilaštvo dobro sagledalo činjenice u vezi tog slučaja.

Premijer, kao ni ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, ne očekuje da će ovim slučajem biti poremećeni diplomatski odnosi sa Rusijom. Potrubač je uhapšen prošle sedmice pod sumnjom da je omogućio krađu struje u vrijednosti 9,5 miliona eura u korist KAP-a.

"Nećete me ubijediti da je neko pljačkao zbog korupcije u Vladi”

Premijer je upitan i da li zaista vjeruju u ono što priča i da li vjeruju da im javnost vjeruje, kao i da li je svjestan da je za posljednjih 20 godina vladavine opustošio i uništio crnogorsku privredu.

Đukanović je upitan i da li je sastanak pravdanje ruskim partnerima, kao i da li on i njegovi partneri vjeruju da zbog svega ovoga neće odgovarati jednog dana pred nadležnim organima.

"Nećete me ubijediti da je neko opljačkao Crnu Goru iz KAP-a zahvaljujući korupciji Vlade, to jest mene. Treba da razgovaramo o podacima koje sam iznio, a ne o predrasudama. Vi imate pravo da mislite da sam ja za 20 godina opustošio Crnu Goru. Lijepo bi bilo kada biste to potkrijepili jednim podatkom. Mogu da vam kažem da sam veoma ponosan na ono što sam uradio u ovih 20 godina. Crna Gora je, nažalost, platila cijenu koju su platile sve zemlje koje su prošle kroz tranziciju a zbog naše neracionalnosti platili smo i mnogo više“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li misli da može izbjeći sud pravde zbog posljedica svoje vladavine, premijer je odgovorio kontra pitanjem:

"Da li znate nekog čovjeka koji može izbjeći sud pravde, kako izgleda taj čovjek, kažite mi kako bi mogao obezbijediti imunitet za sebe. Tako nešto ne postoji u mom saznanju“.

„Da vam pomognem, ne samo da ne mislim da ostanem cio vijek na mjestu premijera, nego ne mislim ni da se negdje iselim iz Crne Gore. Ovo je divna zemlja u kojoj planiram da ostanem do kraja života. Spreman sam i da se stavim na raspolaganje svakom državnom organu“, izjavio je Đukanović.

"Idiotska priča o viskiju”, obećanje Italijanima i krađa struje

"Idiotske su konstrukcije i izmišljanja o navodnom zaključivanju ugovora o privatizaciji KAP-a, uz viski u 'Grandu'", odgovorio je Đukanović na pitanje "Vijesti" koja je njegova lična i finansijska korist očuvanja KAP-a preko državnog budžeta u periodu kada je loša situacija na tržištu aluminijuma i kada neuporedivo jače ekonomije gase tu proizvodnju.

"Oni koji žele da sruše Vladu, pokušavaju neodgovorno i socijalno prijemčivo plasirati neistine ne bi li prikupili koji poen na štetu Vlade. Nemam ni u tom ni u bilo kom drugom biznisu ličnog interesa. Najgnusnije lažu svi oni koji su to napisali, bilo da je riječ o medijima ili političkim protivnicima. Samo imam interes premijera koji ne želi da se olako ispusti nijedna šansa koja može značiti ekonomski prosperitet za Crnu Goru", odgovorio je Đukanović.

Na pitanje “Vijesti” da li je on naredio i odobrio krađu struje za potrebe KAP-a, kada je kompaniji istekao ugovor sa EPCG, premijer je kazao da nije.

"Birajući između dva loša rješenja Vlada se opredijelila da čuva proizvodnju aluminijuma, a to je rađeno onako kako se moglo raditi i sa odgovornošću koja se podrazumijeva, i za koju se zalažem, a to je da se svaki potrošeni kilovat naplati od onoga ko ga je potrošio. Ukoliko to KAP nije u stanju da uradi, na Vladi je da procijeni da li ona ima interes da to izmiri kroz kompenzacioni aranžman, kako bi očuvala kompaniju ili želi da zatvori aluminijumsku industriju“, izjavio je premijer.

"Vlada se našla pred izazovom da li da prinudno naplati dug EPCG znajući zbog čega je nastupila njena nelikvidnost i procijenila je da je bolje održati takav aranžman nego ukinuti 1.200 radnih mjesta“, kazao je Đukanović odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je on ili bivši premijer Igor Lukšić obećao Italijanima iz EPCG da mogu da nagomilavaju poreski dug kako bi ga prebili za dug za struju na štetu građana.

Subvencije za struju bi budžet koštale 45 miliona

Đukanović je kazao da vjeruje da KAP ima budućnost i da mu treba pomoći da opstane. On je ponovio plan Vlade sa kraja prošle godine kojim je predviđeno smanjenje broja radnika na 500, zadržavanje proizvodnje od 50 hiljada tona uz subvencije države od 10 eura po megavatu.

To bi značilo da KAP plaća megavat za 27,5 eura, a da ga EPCG fakturiše kao 37,5 eura. Sadašnja cijena na berzi je oko 38 eura po kilovatu. Subvencije bi godišnje iznosile 7,5 miliona eura, odnosno 45 miliona za šest godina.

U tom periodu, dodao je on, Vlada bi tražila novog partnera koji bi prevashodno investirao u prerađivačke kapacitete, a tvrdi da je KAP dobar za crnogorsku ekonomiju i da bi ga sada on gradio da ga nema. Premijer je kazao da očekuje oporavak cijene tone aluminijuma, koja sada iznosi oko 1.800 eura, jer je ove i prethodne godine svjetska potražnja za aluminijumom porasla za sedam odsto.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je na pitanje kako misle da nastave subvencije iz budžeta kada to sprečava Sporazum sa Briselom odgovorio da će razgovarati sa predstavnicima EK o tome, jer to smatraju mogućim ukoliko države proglase da je to proizvodnja od nacionalnog značaja.

On je naveo da su slično uradili u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Galerija

Bonus video: