Kuznjecov: Šokiran sam hapšenjem Potrubača i cinizmom tužilaca

"Apsolutno sam ubijeđen da je g. Potrubač nevina osoba..."
60 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2013. 18:27h

Otvoreno pismo Alekseja Kuznjecova, bivšeg predsjednika BoD KAP

Nedavno sam bio šokiran kada sam iz štampe saznao za hapšenje g. Potrubača i za neviđeni cinizam tužilaca i vladinih zvaničnika.

Posljednjih nekoliko mjeseci nisam dio En+ grupe i nisam obavljao nikakve poslove u vezi sa KAP-om. Dakle, ovo otvoreno pismo ne predstavlja zvaničan stav En+ grupe, nego lično mišljenje osobe koja je blisko upoznata sa tim kako snabdijevanje KAP-a energijom i crnogorski sistem funkcionišu.

Apsolutno sam ubijeđen da je g. Potrubač nevina osoba protiv koje je pokrenut postupak kako bi se ciljano skrenula pažnja sa stvarnih kriminalaca koji su prekršili zakon. U ovom pismu želio bih da podijelim to što znam i da objasnim svoj stav o tome ko bi mogao biti pravi kriminalac koji stoji iza ove „ukradene“ električne energije. Jasno je da Crna Gora ima sopstveni zakonski okvir i da cijeli proces mora da bude u skladu sa zakonom. Samo se nadam da će pravda biti odmah sprovedena i da će g. Potrubač opet biti slobodan čovjek što je prije moguće. Takođe bih želio da vas podsjetim da ovo nije prvi put da vladini zvaničnici uzvraćaju kriminalnim prijetnjama; samo što su ovaj put otišli korak dalje.

Kao što se svi isuviše dobro sjećate, početkom 2012. KAP nije platio ratu i Vlada, koja je garantovala za kredit kod Dojče banke, željela je da restukturira taj kredit. Nažalost, pristup Ministarstva finansija bio je veoma neprofesionalan i pristup koji su odabrali nije im dozvoljavao da to urade u okviru granica crnogorskog zakona. Jedini način za njih da se spasu bio je da me natjeraju da potpišem dokument kojim bi se prekršili crnogorski zakoni. Kada sam odbio da to uradim Vlada je odgovorila prijetnjama da će pokrenuti krivičnu istragu protiv mene i pokušala da me natjera da prekršim zakon. Ja sam to odbio i oni nisu znali kako da dovrše restrukturiranje. Kao rezultat toga, građani Crne Gore morali su da plate taj račun.

Aleksej Kuznjecov

I sada je situacija prilično slična, pošto će građani još jednom morati da plate za „ukradenu“ struju. Nadam se da će ovoga puta pozvati krivce na odgovornost.

Želio bih da naglasim da g. Potrubač niti je imao motiv, niti bilo kakvu zakonsku, pa čak ni fizičku ni tehničku mogućnost, da ukrade bilo kakvu struju. Optužba protiv njega je apsolutno apsurdna i svi oni to dobro znaju. Međutim, hapšenje g. Potrubača se koristi kako bi se sakrili stvarni krivci koji su odgovorni za ovo krivično djelo. Dakle, šta se desilo u KAP-u i ko je odgovoran za devet miliona eura računa koji će morati da plate crnogorski građani?

U decembru 2012. EPCG je odbila da obezbijedi struju KAP-u. Bez snabdijevanja električnom energijom, KAP bi bio zamrznut i mrtav kroz nekoliko sati. Menadžment je odmah obavijestio bord direktora i tražio dozvolu da počne gašenje. Međutim, na odluku o gašenju veto je stavio g. Dožić koji ima pravo veta na ovakve odluke prema povelji KAP-a i ugovoru akcionara. (Svoje pravo veta za istu stvar iskoristio je opet 2013.) Od tog momenta menadžment je bio zakonski prisiljen i obavezan da podnese zahtjeve za električnu energiju CGES-u. Da li je g. Dožić znao da KAP ne može da plati tu električnu energiju i da zakonski obavezuje menadžment da podnese zahtjev za struju? Naravno da je znao. Da li je on samo želio da bude šef funkiconišućeg KAP-a u nekom momentu u budućnosti ili je imao pisanu direktivu potpisanu od strane vladinog zvaničnika? Ja to ne znam. Mislim da ovdje treba da nastupe tužioci i da počnu istrage.

Dakle, KAP podnosi zahtjev za električnu energiju. A posao CGES-a je da uravnoteži pristižuće zahtjeve sa proizvodnjom. Kada zahtjev ide bez ugovora o snabdijevanju, CGES može da naruči struju iz evropske mreže. Međutim, prije nego što je naruči iz mreže CGES mora da dobije predujam ili da obezbjedi pokriće i postara se da ta električna energija bude plaćena. Podstaknut od strane tog vladinog zvaničnika, CGES je naručio ovu električnu energiju bez ikakvih pregovora sa predstavnicima KAP-a i bilo kakvog predujma i poslao je KAP-u. Ovo je direktno kršenje dužnosti i mandata CGES-a zbog koga će građani Crne Gore morati da plate. U pravnom smislu, postupci CGES-a se nazivaju krivično zanemarivanje dužnosti koje je rezultiralo materijalnom štetom po državni budžet. Osim, naravno, ukoliko šef CGES-a nije dobio PISANA naređenja od Vlade. U tom slučaju, nadležni ministar Vlade je odgovoran za kriminalno ponašanje.

Dakle, kakva je uloga g. Potrubača u ovoj paradi neodgovornog, nemarnog odnosno jednostavno nezakonitog ponašanja vladinog predstavnika u bordu KAP-a, šefa CGES-a i Despatch centra i Vladinih ministara?

Nikakva osim što je u zatvoru, a pravi krivci ga koriste kao mamac da skrenu pažnju sa svojih krivičnih djela. U martu 2012, kazao sam im da se ovakva situacija ne smije desiti u civilizovanoj zemlji. Ja vjerujem da Crnogorci zaslužuju bolju zemlju koja poštuje ljudska prava i koja krivično ne goni nevine ljude radi političke udobnovisti nekih političara. Državu koja u zatvor tjera stvarne kriminalce. Pozivam građane da napišu formalni zahtjev kancelariji tužilaštva i da traže istragu protiv Dragana Kneževića (direktora CGES-a) ili bilo kog zvaničnika Vlade koji je do instrukcije za nezakonito snabdijevanje, kao i protiv Nebojše Dožića, direktora BoD KAP-a koji je odgovoran za blokadu odluke da se prekine potrošnja energije tako što će se operativne aktivnosti odmah konzervirati.

Galerija

Bonus video: