Privreda u kolapsu

USS: Nadležni da utvrde ko je odgovoran za zbog stanja u KAP-u

"Posljednji je trenutak da državni organi počnu da otkrivaju te privatizacione malverzacije i da nezakonito stečenu imovinu oduzmu i vrate u socijalne fondove i budžet"
6 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.07.2013. 14:29h

Unija slobodnih sindikata (USS), povodom dramatične situacije u Kombinatu aluminijuma (KAP) i još jedne od brojnih promašenih privatizacija koje su crnogorsku privredu dovele u fatalnu poziciju, apeluje na nadležne da pokrenu mehanizme utvrđivanja odgovornosti aktera koji su do toga doveli.

Vlada Crne Gore, kako su saopštili iz Unije, snosi neposrednu odgovornost za dešavanja u KAP-u zbog, najblaže rečeno, pretolerantnog odnosa prema ruskom partneru, koji je u prethodnom periodu bio nedodirljiv i bez ikakve kontrole nadležnih organa.

Privredni sud proglasio je 8. jula stečaj u KAP-u, zbog duga koji je dostigao 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca

Zbog takve politike, kako se dodaje, svakodnevno ceh plaćaju crnogorski građani, a novi talas zatvaranja radnih mjesta u KAP-u dovešće više stotina porodica u bezizlaznu egzistencijalnu situaciju i na teret državnih socijalnih fondova.

"Posljednji je trenutak da državni organi počnu da otkrivaju te privatizacione malverzacije i da nezakonito stečenu imovinu oduzmu i vrate u socijalne fondove i budžet, kao što se to radi u svim prosperitetnim zemljama", poručili su iz Unije.

Unija slobodnih sindikata će, kako je najavljeno, podržati aktivnosti sindikalnih kolega iz KAP-a u njihovoj borbi za što kvalitetniji socijalni program i očuvanje što većeg broja radnih mjesta.

"Očekujemo i da će Vlada i Skupština izaći u susret sindikalnim zahtjevima i da će insistirati na odgovornosti za prethodna i sva buduća dešavanja u programu reorganizacije KAP-a", zaključeno je u saopštenju.

Svih 1.200 zaposlenih u KAP-u 10. jula je dobilo otkaz, ali će u narednih 30 dana nastaviti da dolaze na posao

Predlog za pokretanje postupka uvođenja stečaja u KAP podnijela je Vlada 14. juna, zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine Vlada platila Dojče banci. Ročište za uvođenje stečaja u KAP bilo je prvobitno zakazano za 16. jul, ali je procedura ubrzana.

Nakon uvođenja stečaja, stečajni upravnik ne mora da poštuje ranije ugovore, svi ugovori se stavljaju van snage, a aluminijum se može prodati na slobodnom tržištu.

Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Takođe je svih 1.200 zaposlenih u KAP-u 10. jula je dobilo otkaz, ali će u narednih 30 dana nastaviti da dolaze na posao.

Preporučujemo za Vas