Lukšić: Ne osjećam odgovornost, krivo je tržište aluminijuma

"Da je prihvaćen predlog Vlade iz prošle godine, danas KAP ne bio u bankrotu, dug EPCG bi bio manji i najznačajnije, garancije ne bi padale”, smatra Lukšić
60 pregleda 75 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 08:16h

Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, koji je bio ministar finansija i premijer, kazao je da ne osjeća nikakvu odgovornost i da ne treba krivično da odgovara jer smatra da su “garancije izdate u skladu sa zakonima o budžetu i odgovarajućim odlukama, a na osnovu Ugovora o poravnanju”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu prijavu protiv više Vladinih funkcionera, uključujući sadašnjeg i bivšeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića "zbog nezakonitog izdavanja državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koje je već počelo da proizvodi štetne posljedice po budžet Crne Gore".

“Taj ugovor je u špicu krize bio jedini način da se održi proizvodnja u KAP-u što je uticalo da recesija te godine bude blaža, a da naredne dvije godine umjesto prolongirane recesije ostvarimo ekonomski rast bez kojega bi situacija u držav i danas bila mnogo lošija”, odgovorio je Lukšić “Vijestima”, tvrdeći da je uvijek radio “u cilju najboljeg rješenja bilo kojeg problema”.

On je dodao da niko “ne računa negativne efekte mogućeg tadašnjeg gašenja i posljedica po više hljada zaposlenih koji bi trpjeli”.

“Garancije su se problematizovale jer se tržište aluminijuma nije oporavilo, a početkom prošle godine prestale su ugovorom predviđene subvencije cijene električne energije. Da je prihvaćen predlog Vlade iz prošle godine, danas KAP ne bio u bankrotu, dug EPCG bi bio manji i najznačajnije, garancije ne bi padale”, smatra Lukšić.

On je rekao da je “odgovornost za pad garancija prevashodno na onima koji su zagovarali cijelo vrijeme stečaj jer su znali šta će biti posljedica”.

SDP je tvrdio da je stečaj realna posljedica rada Vlade, a sada ga nijesu podržali ocjenjujući da je koalicioni partner DPS-a zakasnio sa tim zahtjevom.

Ministar finansija Radoje Žugić je izjavio da je rješenje koje nudi rebalans posljedica pasivnosti nadležnih organa Skupštine i Vlade koji nijesu pronašli rješenje za KAP.

On je prije sedam dana saopštio da se Vlada u prvih 100 dana svakodnevno bavila rješavanjem akumuliranih problema na relaciji KAP i EPCG.

“Dominantan dio fakture koji rebalansom pokušavamo da riješimo nastao je do kraja prošle godine, dakle prije formiranja nove vlade. Dodatak u ovoj godini posljedica pasivnosti nadležnih organa i svejedno je da li je riječ o Vladi ili o Skupštini”, izjavio je Žugić 27. juna. Prethodnu Vladu je predvodio Lukšić, ministar finansija je bio Milorad Katnić, a ministar ekonomije aktuelni Vladimir Kavarić.

Vujović i Bajčeta se ne osjećaju odgovornim

Bivši ministar ekonomije Branko Vujović odgovorio je “Vijestima” da ne osjeća odgovornost zbog pada garancija za KAP i “da ne treba da krivično odgovara zato što je sve rađeno u interesu radnika KAP-a i ekonomije države”.

“Treba imati u vidu činjenice o KAP-u prije privatizacije, za virjeme privatizacije i nakon privatizacije. Privatizacija je bila šansa da se nešto uradi za KAP i sve mjere su bile u cilju da se fabrika sačuva”, rekao je Vujović.

Predsjednik Komisije za kontrolu dodjela državne pomoći Mitar Bajčeta smatra da je tijelo kojim predsjedava i koje ima sedam članova radilo “sve u skladu sa zakonskim procedurama”, a odgovorio je da se ne osjeća odgovornim.

“Vijesti” su kontaktirale i kabinet Đukanovića za komentar povodom prijave, ali nijesu odgovorili.

Galerija

Bonus video: