Vučković: VDT prikuplja dokaze o nelegalnom snabdijevanju KAP-a strujom

"U fazi smo prikupljanja dokaza i ne bi bilo profesionalno da pravimo bilo kakve procjene prije bilo kojeg konačnog rezulatata. Kad budemo imali taj rezultat saopštićemo ga..."
57 pregleda 8 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Veselin Vučković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.07.2013. 09:14h

Vrhovno državno tužilaštvo formiralo je posebni predmet koji se odnosi na utvrđivanje činjeničnog stanja vezanog za nelegalno snabdijevanje KAP-a strujom iz evropske interkonekcije.

To je danas saopštio zamjenik vrhovnog državnog tužioca (VDT) Veselin Vučković na sjednici Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, koja je u toku, a na kojoj se održava kontrolno saslušanje predstavnika VDT-a povodom nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom.

"Izvještaj o garancijama treba da se dopuni sa novim revizorskim izvještajem o KAP-u. DRI će da obavještava tužilaštvo kako bi se preduzimale adekvartne mjere", rekla je Radović

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnio je poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, koji je Vučkovića pitao da li je tužilaštvo identifikovalo odgovornost pojedinaca zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom.

"U fazi smo prikupljanja dokaza i ne bi bilo profesionalno da pravimo bilo kakve procjene prije bilo kojeg konačnog rezulatata. Kad budemo imali taj rezultat saopštićemo ga i u radu ćemo se koristiti istinom", odgovorio je Vučković.

Zamjenica VDT-a Ljiljana Radović rekla je da su formirali i posebni predmet u kome će se preispitati odgovornost vezana za izdavanje državnih garancija 2010 i 2011 godine a na osnovu izvještaja koji je uradila državna revizorska institucija (DRI).

Ona je navela da su u tom predmetu konsultovali DRI po određenim pitanjima, budući da vrhovna revizija radi na reviziji KAP-a.

"Izvještaj o garancijama treba da se dopuni sa novim revizorskim izvještajem o KAP-u. DRI će da obavještava tužilaštvo kako bi se preduzimale adekvartne mjere", rekla je Radović.

Sjednica Odbora je u toku.

Parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet počeo je kontrolno saslušanje zamjenika Vrhovnog državnog tužioca, Veselina Vučkovića, zbog toga što je Kombinat aluminijuma krao električnu energiju pola godine.

Cilj je, objašnjeno je iz Odbora, prikupljanje informacija o eventualnim nezakonitim radnjama u vezi sa snabdijevanjem KAP-a.

Prema neformalnim informacijama, specijalni tužilac Đurđina Ivanović je tražila hitnu istragu u Kombinatu aluminijuma da bi se utvrdile sve činjenice o krađi struje.

"Vijestima" juče nije odgovoreno iz Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije šta je utvrđeno tim povodom.

KAP-u je dozvoljeno da od 22. februara do 23. maja krade struju iz evropske interkonekcije, zbog čega je Crnoj Gori prijećeno da će ostati bez električne energije.

Uz prećutnu saglasnost Vlade, uprava KAP-a je nelegalno povlačila struju i iz domaćeg sisitema, uz posredovanje državnog Elektropronosa (CGES). Dio struje je vraćen evropskom sistemu, a ostatak će u oktobru.

Energiju je kupio državni Montenegro bonus za oko 700.000 eura, a državnom budžetu prijeti da za toliko bude uskraćen za poreze i doprinose te kompanije.

Navodno će taj iznos prijaviti kao potraživanje od KAP-a, ali pošto će ga kroz budući stečaj teško naplatiti, računaju i na prebijanje duga sa državom na uštrb punjenja budžeta.

Montenegro bonus je zadužen da do sredine jula snabdijeva KAP strujom. Ta državna naftna kompanija je KAP snabdijevala i od 1. oktobra do 31. decembra 2012. jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona.

Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je saopštio da zbog balansiranja sistema mora isporučivati energiju. KAP im je ostao dužan oko 17 miliona.

Dugove za struju od ukupno 61 milion, Vlada bi da poravna sa dugom Elektroprivrede za poreze i doprinose i da za taj iznos ošteti državnu kasu. Skupština to može da zaustavi neusvajanjem predloženog rebalansa budžeta.

Bonus video: