Zbog naplate dugovanja: Blokirana imovina ugašenog FK Mogren

Privredni sud presudio je u korist firme koja je tužila “Mogren”, koja je naplatu zatražila preko javnog izvršitelja Darka Rajkovića
175 pregleda 1 komentar(a)
Lugovi, FK Mogren, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, FK Mogren, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.07.2018. 19:00h

Podgorička kompanija “Transpetrol“ prva je zbog naplate dugovanja blokirala imovinu ugašenog fudbalskog kluba “Mogren“ - atraktivnu parcelu od 2.500 kvadrata na Lugovima, na ulazu u Budvu.

Privredni sud presudio je u korist firme koja je tužila “Mogren”, koja je naplatu zatražila preko javnog izvršitelja Darka Rajkovića. On je početkom juna donio rješenje o izvršenju, koje je kao teret 20. juna upisano u katastarsku evideniciju, ali nije navedeno o kolikom dugu je riječ.

Nezvanično, riječ o dugu na ime radova koje je kompanija izvodila na uređenju sportskih terena na Jazu, koje je “Mogren” godinama koristio za treninge.

Prošle godine ugašeni “Mogren” i dalje je vlasnik jedne od najatraktivnijih parcela u Budvi, iako je Opština pokrenula proceduru da se imovina vrati u njeno vlasništvo.

Formalno-pravno, to nijesu mogli uraditi i zbog toga što je lokalna Skupština u višemjesečnoj blokadi, jer nema kvoruma.

Ministarstvo sporta zabranilo je upotrebu imena kluba, nekadašnjeg prvaka Crne Gore.

Na parceli je ucrtan poslovno-stambeni kompleks - dvije višespratne kule.

FK “Mogren” koji je za dvije godine trebalo da proslavi vijek postojanja, u zenitu slave, prije devet godina, dobio je na poklon od tadašnje DPS gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje - kompleks od 12.000 metara kvadratnih na Lugovima i 82.000 u Dubovici, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Ideja je pala u vodu nakon što je “Mogren” 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih navodno stoji narkobos Darko Šarić.

Nakon burne reakcije javnosti, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini. Dio je, međutim, ostao u vlasništvu kluba.

Kompletni Lugovi su pod sporom jer povraćaj zemljišta traži staromještanska porodica Ivanović.

“Mogren” je bio u vlasništvu Opštine Budva, koja je godinama bila i glavni finansijer izdvajajući i po 240.000 eura.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac.

U avgustu 2016. pokušano je oživljenje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome je stalo.

Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

Navedeno je da se nekadašnjem sportskom direktoru Boru Lazoviću duguje 4,5 miliona eura na ime pozajmica koje je dao.

Lazović je pak istakao da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve davao zbog uspjeha “Mogrena”.

Problem ne rješava ni novi Zakon o sportu

Iz Ministarstva sporta “Vijestima” je odgovoreno da novim Zakonom o sportu neće biti riješeni problemi “Mogrena”, jer je izbrisan iz registra sportskih organizacija još sredinom 2106. “Imajući u vidu da se vode brojni sudski postupci za naplatu potraživanja prema navedenoj sportskoj organizaciji, jedino preostaje da se vidi šta će biti epilog započetih sudskih postupaka. Novi Zakon o sportu će kroz unaprijeđena zakonska rješenja spriječiti da se ikada više ponove slučajevi kao što je FK ‘Mogren’“, odgovoreno je na pitanje da li osnivač kluba može preuzeti njegovu imovinu i obaveze.

Iz resora Nikole Janovića navode da je procedura gašenje kluba završena u vrijeme postojanja Uprave za mlade i sport i da u spisima predmeta koje su naslijedili ne postoje dokazi da je “Mogren” izmirio potraživanja.

Predlogom novog zakona, osnivači klubova postaće njihovi vlasnici i svojom ličnom imovinom će odgovarati za dugove. U slučaju gašenja kluba, svu njegovu imovinu i obaveze preuzima osnivač - vlasnik.

Bonus video: