Preko Montenegro bonusa se plaća i krađa KAP-a

CGES je samo prenio prvi dio struje evropskoj interkonekciji, koji je državna naftna kompanija kupovala od EPCG i trgovaca
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 17:33h

Državni Montenegro bonus je zadužen da plaća i električnu energiju koju je Kombinat aluminijuma krao iz evopskog sistema, a Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je samo posrednik u tehničkom smislu jer je preuzima od Elektroprivrede i vraća. To je “Vijestima” potvrđeno u Vladi.

“Montenegro bonus nabavlja i energiju koju je krao Kombinat, a prijavljuje je kao potraživanje prema KAP-u”, odgovorili su neformalno iz Vlade na pitanje ko plaća struju koju je KAP krao od 23. februara do 23. maja iz evropske interkonkecije.

To preduzeće kupuje i struju za redovno snabdijevanje KAP-a.

Iz CGES-a su “Vijestima” ponovili da ni cent nijesu potrošili za kupovinu ukradene struje za KAP, a zaduženi su za prenos i rokove za vraćanje energije, koje je previđeno iz nekoliko puta.

Vlada zvanično još nije objavila na osnovu koje analize i pokazatelja tvrdi da može da obezbijedi najavljenu proizvodnju u Kombinatu aluminijuma, kao ni odakle novac za to

“Vijestima” je potvrđeno u EPCG da je struja kupovana od njih ali i drugih trgovaca.

Ko će u krajnjem platiti račune za krađu struje nije konačno definisano, jer ukoliko Montenegro bonus potraživanja ne bude mogao naplatiti iz buduće stečajne mase KAP-a, državna naftna kompanija bi se namirila eventualnim poravnanjem dugova sa državnom kasom.

Posebno bi bilo sporno da se to dogodi zbog toga što je KAP krao struju, uz prećutnu saglasnost Vlade, a ruski CEAC, koji je njime upravljao, odbio da je plati pozivajući se da nije bilo ugovora o snabdijevanju.

Od izvršnog direktora Montenegro bonusa Aleksandra Kašćelana nije bilo moguće dobiti odgovore koliko je do sada plaćeno za nabavku struje koju je KAP krao, koji je interes kompanije da je kupuje i odakle novac, kao i kako planiraju da naplate taj dug.

Tražio je da se kontaktira kasnije, a nakon što mu je objašnjeno da je to jednom i ranije rekao pa nije odgovarao na telefonske pozive, Kašćelan je rekao da nema vremena.

Đukanović je do sada zagovarao način da isplati partnera Olega Deripasku sa 40 miliona ili 51 milion (ako je u ratama) da bi se oslobodili navodnih 120 miliona dugova KAP-a i da bi CEAC državi vratio 29,4 odsto akcija

Preko Ministarstva finansija je odlučila da podnese zahtjev za stečaj u KAP-u, o čemu će Privredni sud odlučivati 16. jula. To je učinjeno zbog duga KAP-a, ali nakon godinu i dva mjeseca pošto je iz državng budžeta plaćen kredit od oko 24 miliona eura Dojče banci.

Nije izvjesno da li će to biti stečaj kroz reorganizaciju proizvodnje ili bankrot kao u slučaju Željezare. Ministri SDP-a su “izuzeli mišljenje” u vezi sa stečajem, za koji su prvi tvrdili da je realna posljedica rada Vlada, jer smatraju da se ta opcija kasno primjenjuje.

Premijer Milo Đukanović je do sada zagovarao način da isplati partnera Olega Deripasku sa 40 miliona ili 51 milion (ako je u ratama) da bi se oslobodili navodnih 120 miliona dugova KAP-a i da bi CEAC državi vratio 29,4 odsto akcija.

Zaključke Skupštine da Vlada raskine saradnju sa ofšor kompanijom CEAC zbog nepoštovanja ugovora je odbio, a to je moglo biti učinjeno zbog tri neplaćena računa za struju. KAP duguje za struju preko 70 miliona eura, od čega 44 miliona prema ugovoru sa EPCG.

Pričali o scenariju da CGES plaća i da može tužiti Kombinat da naplati dug

"Vijesti" su prije dvije sedmice objavile da će se nelegalna potrošnja struje KAP-a regulisati kroz model saradnje na relaciji država, Montenegro bonus i Kombinat.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je tada rekao da “CGES trenutno premošćava, odnosno traži izlaz iz situacije, da ne bi došlo do interventnog gašenja KAP-a”.

“To je obaveza koju KAP ima i zbog nekih destrukcija u menadžmentu nije spreman da plati. Finalni trošak mora da podnese KAP i CGES će sa tog aspekta pokrenuti zakonske procedure”, izjavio je Kavarić sredinom mjeseca.

Upitan da li premošćavanje do sudskog postupka podrazumijeva da CGES plati struju, a da to kasnije naplati od KAP-a, Kavarić je odgovorio da Prenos „premošćava kriznu situaciju u datom momentu“ i da bi krajnji ishod trebalo da bude da Kombinat bude zadužen za taj iznos.

Kavarić nije tada mogao da odgovari hoće li Montenegro bonus platiti EPCG struju za KAP, navodeći da je to jedan od mogućih pristupa.

Galerija

Bonus video: