Bar-Boljari: Vlada se fokusira na angažovanje domaćih firmi

Brajović je predočio napore Vlade da u pregovorima sa potencijalnim partnerima posebna pažnja bude usmjerena na angažovanje crnogorske građevinske operative i radne snage
69 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 16:12h

Realizacija projekta izgradnje autoputa Bar-Boljari predstavlja priliku crnogorskim preduzećima u pogledu njihovog angažovanja kao potencijalnih podizvođača, ocijenjeno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva, Ivana Brajovića i predstavnika građevinskih kompanija u Privrednoj komori (PKCG).

Brajović je prisutnima predočio napore Vlade da u pregovorima sa potencijalnim partnerima posebna pažnja bude usmjerena na pitanje angažovanja crnogorske građevinske operative i radne snage.

Poziv za učešće upućen je predstavnicima svih preduzeća članova udruženja građevinarstva, IGM i komunalne privrede, preduzeća članova udruženja energetike i rudarstva kao i preduzećima koji nijesu članovi udruženja, ali se bave izvođenjem građevinskih radova

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovarano o organizaciono-tehničkim i kadrovskim kapacitetima i potencijalima crnogorskih preduzeća u pogledu njihovog angažovanja kao potencijalnih podizvođača prilikom realizacije projekta, sa fokusom na prioritetnu dionicu Smokovac-Mateševo.

„Veoma je važno da znamo sa kojim kapacitetima raspolažemo i u kojoj mjeri ćemo angažovati domaću operativu i radnu snagu, budući da je ova, izvjesno najveća investicija u Crnoj Gori u budućem periodu, jedinstvena šansa da domaće građevinske firme prevaziđu ekonomsku krizu, steknu iskustva i vještine u realizaciji kapitalnih projekata“, rekao je Brajović.

Poziv za učešće upućen je predstavnicima svih preduzeća članova udruženja građevinarstva, IGM i komunalne privrede, preduzeća članova udruženja energetike i rudarstva kao i preduzećima koji nijesu članovi udruženja, ali se bave izvođenjem građevinskih radova.

„Predstavnici preduzeća su dostavili svoje prezentacije u smislu kadrovskih i tehničkih kapaciteta, a takođe je to bila i prilika da se kroz dijalog pojasne određene nedoumice u vezi sa daljim koracima u realizaciji projekta“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima predsjednika Udruženja građevinarstva, IGM i komunalne privrede, Veselina Kovačevića, kapaciteti, kako kadrovski tako i tehničko-tehnološki, mogu odgovoriti izazovima koje izgradnja najzahtjevnije dionice autoputa Bar-Boljari donosi.

To se naročito odnosi na izvođenje zemljanih radova na budućoj trasi, radovi na potpornim konstrukcijama i asfaltiranje buduće trase. Sa time su se složili i predstavnici nekih od najvećih crnogorskih građevinskih preduzeća.

Sekretar Udruženja energetike i rudarstva u PKCG, Milenko Perović smatra da crnogorska preduzeća iz oblasti metalo i elektro privrede mogu izaći u susret zahtjevima koje taj kapitalni posao predviđa.

Galerija

Bonus video: