Ulazak Agrokora u Crnu Goru može negativno uticati na male trgovce

Najviše koristi od ulaska novog trgovačkog lanca imaće građani jer će se bar kratkoročno korigovati cijene proizvoda u trgovinama zbog veće konkurencije
13 komentar(a)
Merkator, Foto: Arhiva "Vijesti"
Merkator, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.06.2013. 16:54h

U Crnu Goru stigla je jedna od najvećih regionalnih komapnija - hrvatski Agrokor, biznismena Ivice Todorića, koja je za 240 miliona eura preuzela 53,12 odsto akcija slovenačkog Merkatora. Žele, kažu, lidersku poziciju u regionu. Dolazak novog kapitala i poslovne strategije takvog renomea, značajno je za crnogorsku ekonomiju, procjenjuju analitičari. Međutim, to može negativno da se odrazi na mali i srednji biznis u sektoru trgovine.

"Već znate da se ogroman broj tih malih prodavnica već zatvara ili širi svoju djelatnost tako što u svoj asortiman, uključuje neke druge proizvode ili usluge, koje do sada nije davao. Ovo, dakle ne bi trebalo da se događa u državi u kojoj je u svakoj ekonomskoj strategiji naglasak na razvoju malih i srednjih preduzeća jer upravo ovo najviše šteti malom biznisu", ocjenjuje analitičarka Ana Nives Radović za TV Atas.

Da su manje trgovine u problemima, svjedoči i istraživanje Privredne komore, prema čijim rezultatima građani najviše kupuju u super i mega marketima, dok trgovina u svim drugim objektima bilježi konstantan pad godinama unazad. Iz te asocijacije im preporučuju povezivanje.

"Ukrupnjavanje daje rezulate. Dakle povezivanje u klastere, poslovno povezivanje svake vrste i ovih malih trgovinskih radnji, bilo da je u pitanju, dakle nadopuna, bilo da je u pitanju asortiman, ili zajedničko korišćenje magacina”, kaže Ljljana Filipović iz PKCG.

Prelazni period, u kom će Agrokor preuzeti Merkatorovih 12 prodavnica, trajaće do kraja godine. Upravo taj period je šansa za postojeće trgovinske lance da obezbijede i sačuvaju stalnu bazu korisnika, kako bi izbjegli veće gubitke tržišnog udjela ulaskom Agrokora, smatra Nives Radović.

"Ukrupnjavanje daje rezulate. Dakle povezivanje u klastere, poslovno povezivanje svake vrste i ovih malih trgovinskih radnji, bilo da je u pitanju, dakle nadopuna, bilo da je u pitanju asortiman, ili zajedničko korišćenje magacina”

Kako analitičari ocjenjuju najviše koristi od ulaska novog trgovačkog lanca imaće građani jer će se bar kratkoročno korigovati cijene proizvoda u trgovinama zbog veće konkurencije.

Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja, hrvatski Agrokor kupio je nedavno slovenački Merkator. Slovenci su do sada uspjevali da izbjegnu prodaju, međutim, zbog sve veće krize u toj zemlji ipak su se odlučili na taj korak.

Bonus video: