Bivši radnici Lenke najavljuju štrajk glađu ukoliko se ne izmire obaveze

Bjelopoljska firma je prije nekoliko godina bila u stečaju, a u prvoj polovini 2016. potvrđen je plan reorganizacije, koji do danas nije ispunjen, niti bivšim radnicima isplaćena potraživanja
99 pregleda 2 komentar(a)
Musa Radojević, radnici Lenke, Foto: Jadranka Ćetković
Musa Radojević, radnici Lenke, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.07.2018. 14:34h

Oko 20 bivših radnika fabrike obuće Lenka najavilo je štrajk glađu i blokadu ulica ukoliko im se ne isplate potraživanja na koja čekaju više od 10 godina. Oni su juče protestovali u krugu fabrike, nezadovoljni što ni poslije pravosnažnih presuda nisu dobili svoja potraživanja i zaostale zarade i zbog, kako kažu, “neodgovornosti bivšeg većinskog vlasnika Rifata Ride Hodžića”.

Bjelopoljska firma je prije nekoliko godina bila u stečaju, a u prvoj polovini 2016. potvrđen je plan reorganizacije, koji do danas nije ispunjen, niti bivšim radnicima isplaćena potraživanja.

U maju ove godine Privredni sud Crne Gore prihvatio je zahtjev bivših radnika i pokrenuo stečaj, zbog 117 hiljada eura potraživanja radnika, kao i oko 170.000 eura prema sudskim presudama.

Radnici, međutim, tvrde da njihoga potraživanja prema pravosnažnim presudama premašuju 400 000 eura.

Prema usvojenom planu potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda, među kojima su bili i bivši radnici, trebalo je da budu u cjelosti izmirena do kraja 2016. godine. Ovaj sud je “zaključio da stečajni dužnik ne postupa prema usvojenom planu reorganizacije, budući da u predviđenom roku nije izvršio namirenje potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda”.

Predstavnik radnika Musa Radojević je kazao da je Hodžić prije 10 godina ušao u fabriku i na ulice istjerao 110 radnika, a potom je rasprodao svu imovinu i mašine, koje su završile u Skadru.

“Umjesto da nastavi proizvodnju, Hodžić se bavio samo rasprodajom. Prvo je, po cijenu od 72 000 eura prodao poslovnu jedinicu u Pavinom Polju i novac stavio u svoj džep. On je sa svojim kćerkama, kroz firme Mikro i Mikro grup uništio i opljačkao imovinu Lenke, u čemu su im pomogli Privredni i Apelacioni sud Crne Gore”, kazao je Radojević.

Radojević je istakao da su im ovi sudovi omogućili se ponašaju suprotno propisima i da se bave kriminalom, što se jasno vidi iz presuda Apelacionog suda, krajem 2011. godine, koji je ukinuo odluku Privrednog suda i vlasniku akcija Hodžiću omogućio da na osnovu priznanja opljačka Lenku u visini 111.733,97 eura, iako je rješavajući isti problem 2008. godine tužbeni zahtjev za naknadu štete bio odbijen.

“Taj isti sud poslije deset godina donosi rješenje, kojim se ukida rješenje Privrednog suda i istom vlasniku omogućava da pokuša da ne izmiri potraživanja radnika i sakrije od javnosti da je fabriku razrušio ( uništio upravnu zgradu sa 12 kancelarija) a na gornjem spratu rasprodao montažu i 70 mašina”, kazao je Radojević.

Radnici traže od Apelacionog suda Crne Gore da ozbiljno i istinito sagleda njihove problem i da se precizno izjasni o svemu.

Radnicima se po pravosnažnim sudskim presudama duguje više od 400.000 eura. Ukoliko nadležni ne izađu u susret zahtjevima bivših radnika, oni će započeti štrajk glađu.

Bivši većinski vlasnik AD Lenka Raif Hodžić je kazao da je poslovanje firme bilo zakonito i najavio tužbe sudu. On je podsjetio da je na tržištu hartija od vrijednosti kupio većinski paket akcija ( više od 81 odsto) 2007.godine.

“Shodno Zakonu o privrednim društvima firma “Mikro” je ponudila prospekt o preuzimanju tog društva državnoj agenciji HOV. 2. novembra 2007. godine. “Mikro” je dobio rješenje od te državne agencije, da prema ponuđenom prospektu prilagodi pogone fabrike AD Lenka za proizvodnju prema svom programu. Firma “Mikro” i “Mikro grup” su podigli kredite kod banaka i uložili više od 800 000 eura svojih sredstava u pogone bivše fabrike Lenka u Loznoj i Bijelom Polju, i doveli je do tehničko tehnološke opremljenosti da mogu da konkurišu po sadašnjim uslovima na tržištu”, kazao je Hodžić.

On je istakao da je je 2015. uveden stečaj u fabrici, a od strane povjerilaca usvojen godinu kasnije.

“Na to izglasano rješenje Radojević i CKB banka su podnijeli žalbu, koja je odbačena od strane Apelacionog suda, nakon čega je potvrđeno rješenje Privrednog suda u martu 2017. godine. Rješenje o obustavi tog stečaja od strane Privrednog suda je doneseno 17. maja prošle godine. Dva mjeseca kasnije odbor direktora koji je trebalo da sprovede plan reorganizacije, je registrovan u Privrednom sudu.

Prema tom planu prva klasa povjerilaca je trebalo da se namiri 3. aprila ove godine. Međutim, jedan dio ovih radnika, tačnije njih troje, preko svog advokata MIlovana Nišavića, podnijeli su zahtjev za ponovno uvođenje stečaja- dakle, 90 dana prije roka, ne pitajući ostalih 74 radnika, Privredni sud je donio odluku o uvođenju stečaja ne poštujući rokove iz plana reorganizacije”, kazao je Hodžić, dodajući da će, kada se njemu vrati plan reorganizacije, prva klasa povjerilaca odmah biti namirena u roku koji je predviđen planom ( 117 000 eura potraživanja).

Objašnjavajuli razloge zašto za ovaj protekli period nije izmirena prva klasa povjerilaca, Hodžić objašnjva: “To je zato što je državna Komisija za privatizaciju nezakonito držala imovinu Lenke u vlasništvu države, i što, na naš zahtjev prije dvije i po godine, nije na vrijeme dala rješenje da se “prenese korišćenje u svojinu”, nego je to uradila tek prije mjesec dana.

“S obzirom na to da su se sada stvorili uslovi za prodaju zemljišta Lenke izrši, stekli su se uslovi da se izmire povjerioci prve i treće klase”, kazao je on.

Hodžić tvrdi da je Radojević, dok je bio izvršni direktor AD Lenka, 2008. godine, kao pravnik istovremeno bio tužilac i tuženi, nanoseći tako sebi korist a društvu štetu.

Dodao je da je posljednjih mjeseci oktriveno još malverzacija koje je bivše rukovodstvo i radnici počinili u prethodnom periodu, što će biti predmet Specijalnog državnog tužioca.

Bonus video: