Planira se obnova proizvodnje duvana u Crnoj Gori

Predlogom ugovora utvrđena je i obaveza ponuđača da u roku od godinu u gradnju fabrike investira 9,42 miliona eura
11 komentar(a)
Petar Ivanović, Miomir Mugoša, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Miomir Mugoša, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.06.2013. 12:53h

Predstavnici Vlade i Glavnog grada potpisali su danas Ugovor o kupovini akcija Novog duvanskog kombinata (NDKP) sa konzorcijumom koji čine Partner Company iz Danilovgrada, užički Primat i budvanski Jaz Express, kojim će se, kako je saopšteno, obnoviti proizvodnja duvana.

Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša i predstavnik konzorcijuma NDKP, Jovan Ašanin.

Ivanović je, nakon potpisivanja Ugovora u Vladi, kazao da je zajednički cilj obnavljanje proizvodnje duvana u Crnoj Gori, posebno zbog duge tradicije i broja domaćinstava koja su se bavila tim poslom, kao i kvaliteta duvana.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije prihvatio je prošle sedmice ugovor o privatizaciji ili djelimičnoj dokapitalizaciji Novog duvanskog kroz izgradnju fabrike, kojim je predviđena kupoprodajna cijena od 7,1 milion eura, 1,1 milion veća od prvobitno ponuđene.

Predlogom ugovora utvrđena je i obaveza ponuđača da u roku od godinu u gradnju fabrike investira 9,42 miliona eura, kao i da obezbijedi njen tehnički prijem i pribavi upotrebnu dozvolu najkasnije šest mjeseci od prenosa i montaže opreme na novoj lokaciji.

Konzorcijum ima obavezu i da angažuje 90 odsto radnika koji su u momentu otvaranja stečajnog postupka u DKP bili zaposleni na neodređeno vrijeme, kao i deset radnika Proizvodnje i obrada duvana.

Ugovorom je predviđena i obaveza da radnicima koje budući vlasnik ne bude angažovao budu isplaćene otpremnine iz socijalnog programa, koji je važio u DKP.

Konzorcijum ima obavezu i da u prvoj godini rada NDKP zaposli najmanje 100 radnika, u drugoj 120, u trećoj 130, u četvrtoj 140, a u petoj godini 150 radnika, kao i da najmanje pet godina primjenjuje opšti, granski i pojedinačni kolektivni ugovor i obezbijedi usklađenost internih akata iz radnih odnosa sa postojećom pravnom regulativom.

Bonus video: