Eurostat: BDP Crne Gore - 42% prosjeka EU

Od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61% prosjeka EU
0 komentar(a)
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Novac, Kasa, PDV, Porez, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2013. 11:45h

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori iznosi 42 odsto prosjeka Evropske unije i na istom je nivou kao i prethodne godine, pokazuju prve procjene Eurostata.

Eurostat je danas objavio prve preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu i stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, iskazanim preko standarda kupovne moći.

U ovom projektu je učestvovao i Monstat, zajedno sa zvaničnim statističkim institucijama ostalih evropskih zemalja.

Od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 odsto EU prosjeka, dok se Bugarska nalazi na najnižem nivou sa 47 odsto.

Od zemalja iz regiona Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći koji iznosi 61 odsto prosjeka EU.

Crna Gora je, kako je saopšteno iz Monstata, na drugom mjestu na nivou od 42 odsto prosjeka EU.

Makedonija i Srbija se nalaze na nivou od 35 odsto, Albanija 30 odsto dok je Bosna i Hercegovina na nivou od 28 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku prema SKM-u prema prvoj procjeni među zemljama članicama se kretala između 52 odsto ispod prosjeka EU u Rumuniji i 41 odsto iznad prosjeka EU u Luksemburgu.

Bonus video: