Prognoza Svjetske banke o rastu ekonomije upola manja od Vladine

Svjetska banka i crnogorska Vlada još pregovaraju o zajmu za razvojnu politiku, koji bi trebalo da bude definisan do jeseni
4 komentar(a)
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2013. 15:52h

Svjetska banka (SB) i dalje pregovara sa Vladom Crne Gore o zajmu vrijednom 50 do 60 miliona eura koji bi trebao da bude iskorišten za za razvojnu politiku, a koji bi trebalo da bude definisan do jeseni, kazala je viši ekonomista za Crnu Goru i Hrvatsku, Sanja Madžarević Šujster.

Ona je, predstavljajući redovan ekonomski izvještaj za jugoistočnu Evropu sa posebnim osvrtom na Crnu Goru, kazala da SB od kraja prošle godine sa Vladom razgovara o zajmu za razvojnu politiku, koji bi se iskoristio kao podrška strukturnim reformama.

“To je proces koji traje, kao što traje i samo definisanje programa, koji mora biti usklađen sa Vladinim programom i stvarnim mogućnostima jedne ekonomije. Pripreme o realizaciji zajma su u toku i biće realizovane vjerovatno do jeseni”, rekla je ona dodajući da će tada moći da predstave inicijalne rezultate.

SB je, kako je kazala, spremna da podrži program koji bi podržavao fiskalnu konsolidaciju i koji bi bio podrška rastu.

Madžarević Šujster je istakal i da će BDP u Crnoj Gori rasti 1,2 odsto te da se njihove projekcije razlikuju od Vladinih, koja računa na 2,5 odsto rasta, jer su radili po različitim metodama.

“Mi uzimamo u obzir i druge činjenice, a to da je recesija u eurozoni veća pa će imati veći uticaj na izvoz odnosno potražnju za crnogorskim proizvodima, a s druge strane zbog situacije u KAP-u očekujemo da će doći do smanjenja proizvodnje“, kazala je Madžarević Šujster.

Prema njenom mišljenju, Vlada je pokretanjem postupka za utvrđivanja razloga za uvođenje stečaja u KAP napravila pravi i legitiman potez.

“Kompanija koja godinama ne plaća svoje dobavljače poreske dugove i ne otplaćuje kredite je već odavno trebalo da bude u stečaju, pa da onda kroz prilagođavanje tokom stečajnog procesa možda jedan njen dio i zaživi i nastavi dalje uredno da posluje kroz restrukturiranje svih tih dugova”, izjavila je ona i dodala da u ukupnim dugovima KAP-a već ima preko 11 odsto BDP-a.

Bonus video: