Todorićev Agrokor ulazi na crnogorsko tržište, sprema se regionalni "New deal"

Dok su se prije dvadesetak godina biznismeni sa područja bivše Jugoslavije zatvarali u svoja dvorišta, sada je počeo trend spajanja
10 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 07:38h

Spajanjem Mercatora i Konzuma, novi vlasnik Ivica Todorić najavio je regionalni „new deal“, kao pravi model da sve države jugoistoka Evrope izađu iz krize, pišu Večernje novosti.

Više od 65.000 zaposlenih imaće najjača kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, a Todorić treba da pronađe formulu da sanira više od milijardu eura Mercatorovog duga i firmu postaviti na noge

Mercator će se u Sloveniji zvati kao do sada, a u Hrvatskoj će promijeniti ime u Konzum. Više od 65.000 zaposlenih imaće najjača kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, a Todorić treba da pronađe formulu da sanira više od milijardu eura Mercatorovog duga i firmu postaviti na noge. Za dio Slovenaca je to pobjeda poslovne logike pred politikom, za druge slom slovenačke nezavisnosti, jer većina jakih kompanija odlazi strancima, često baš Hrvatima.

Mercator posluje i u Crnoj Gori, gdje je najveći trgovinski lanac. Preuzimanjem kompanije, Todorićev Agrokor tako ulazi i na crnogorsko tržište, i to na velika vrata.

Mercator

Ne tako davno, Emil Tedeski kupio je Droga Kolinsku, gotovo po istom modelu kao sada Todorić. Bio je uporan u ponudama, pustio da se slovenački prehrambeni div umori i kada nije bilo drugog rješenja osim prodaje, Tedeski je istrčao sa najboljom ponudom. Sada Slovenci tvrde da ipak nijesu Hrvati glavni, već da međunarodni kapital ulazi u Sloveniju, ali i ostale zemlje na jugoistoku, preko Hrvatske, koja je postala odskočna daska za cio region.

Slovenci su svjesni da ni Hrvati neće postati pravi vlasnici njihovih velikih kompanija, već da su samo istureni igrači banaka i međunarodnih finansijskih fondova, koji će ubuduće da gospodare Slovenijom

„Naši političari su zaboravili na strateške interese zemlje, i usprkos početnoj prednosti sve se to istopilo preko noći“, tvrde slovenački mediji.

Agrokor preuzeo većinski paket Merkatora >>>

Croatia osiguranje i hrvatski penzijski fondovi naveliko kupuju dionice Triglava i drugih osiguravajućih društava u Sloveniji i sada je u toj državi jasno da više neće da budu ekonomski ambasadori u ovom dijelu Evrope i da taj posao preuzimaju Hrvati, iako su i oni u ekonomskom smislu na koljenima.

Slovenci su ipak svjesni da ni Hrvati neće postati pravi vlasnici njihovih velikih kompanija, već da su samo istureni igrači banaka i međunarodnih finansijskih fondova, koji će ubuduće da gospodare Slovenijom.

Hrvatska ima najviše bogataša u regionu, a po procjenama World Wealth Reporta, 260 ljudi u toj zemlji ima bogatstvo veće od 30 miliona dolara. U Srbiji je 90 bogataša, u BiH 85, a u Crnoj Gori 21.

Galerija

Bonus video: