Šehović (SDP): Zbog kašnjenja stečaja u KAP-u izgubili smo desetine miliona eura

"Umjesto državničke mudrosti, nadležno ministarstvo se služilo populizmom, očekujući da će se problemi sami od sebe riješavati"
29 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.06.2013. 16:28h

Crna Gora je, zbog kašnjenja uvođenja stečaja u Kombinat aluminijuma (KAP) izgubila dragocjeno vrijeme ali i "namakla" par desetina miliona eura obaveza koje je CEAC potrošio, naveo je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Šehović.

On je u izjavi dostavljenoj "Vijestima" ocijenio da je SDP "na vrijeme upozoravala da je stečaj potreban uslov za rješavanje agonije u koju je KAP zapao, da je to najbrži način za raskid ugovora sa CEAC-om, a istovremeno i najefikasniji metod za oslobađanje kompanije od par stotina miliona eura dugova".

"Nažalost, taj predlog tada nije prihvaćen isključivo zbog demagoških razloga, a Crna Gora je zbog toga izgubila ne samo dragocjeno vrijeme, nego i novih par desetina miliona eura koje je CEAC od tada potrošio", naveo je Šehović.

Država traži stečaj u KAP-u zbog dospjelog potraživanja od 24,4 miliona >>>

Umjesto državničke mudrosti i hrabrosti koju je tada trebalo pokazati, nadležno ministarstvo se, kako je dodao Šehović, služilo populizmom, "očekujući valjda da će se u međuvremenu problemi sami od sebe riješavati".

"Zasipalo nas je obećanjima koja nemaju nikakvo ekonomsko utemeljenje, i zamajavalo je i našu i međunardonu javnost najnovijim zaključcima koje je u Parlamentu nesebično prihvatilo, a samo nakon desetak dana konstatovalo ono što je SDP od početka tvrdio – da ih je nemoguće realizovati", smatra Šehović.

U Vladi sada, prema njegovim riječima, shvataju da je stečaj rješenje, a ne problem kako su koliko do juče tvrdili, zaboravljajući pritom da je danas mnogo teže sprovesti sam postupak stečaja nego onda kada je to predlagao SDP.

"Kako su do sada potrošili ne samo dragocjeno vrijeme, nego i značajan dio kredibiliteta za rješavanje problema koji su sami izazvali, ostaje da vidimo na koji način su planirali da stečaj sprovedu, nakon čega će SDP zauzeti konačan stav o najnovijoj prilično zakašnjeloj odluci", kazao je Šehović.

SDP je, kako je ocijenio, dobio potvrdu vremena za svoju dosadašnju politiku.

"Osjecaj zadovoljstva zbog toga je zanemarljiv, jer je država zbog jeftine, a veoma skupe, demagogije pretrpjela višemilionsku štetu. Odlaganje neminovnosti i “naknadna pamet” resornog ministarstva je plaćena desetinama miliona eura novca naših gradjana i još skupljom međunarodnom blamažom", zaključio je poslanik SDP-a.

Bonus video: