SSCG održavao i likvidnost Prve banke

MANS ocijenio da je Savez sindikata, koji je podržao rast PDV-a, najbolji resor Vlade
13 komentar(a)
Danilo Popović Zoran Masoničić, Foto: Zoran Đurić
Danilo Popović Zoran Masoničić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2013. 12:26h

Savez sindikata (SSCG) je na sjednici Socijalnog savjeta još jednom pokazao da je najbolje Vladino "ministarstvo" jer je zahvaljujući njihovim glasovima donijeta odluka da se podrži povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz MANS-a.

Zamjenik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac ocijenio je da su predstavnici SSCG, iako su svjesni da će povećanje PDV-a imati katastrofalan uticaj posebno na osiromašenu radničku klasu čije interese navodno zastupaju, iz lojalnosti Vladi podigli ruku za još jedan namet koji se uvodi građanima u posljednjih godinu.

“Zabrinjavajuća je činjenica da će podrška ovakvog 'socijalnog savjeta' biti argument više u parlamentu kada ministar finansija Radoje Žugić bude obrazlagao opravdanost povećanja poreza, što nije skrivano ni na jučerašnjoj sjednici. Čelnici SSCG su tako dali legitimitet Vladi da tokom parlamentarne rasprave može da kaže da je i radnička klasa za povećanje poreza, što je daleko od istine”, ocijenio je Milovac.

On je istakao da je ponašanje čelnika SSCG bilo očekivano kada se uzme u obzir istorijat podrške i mlake reakcije tog sindikata na uvođenje mjera Vlade koje su bile direktno na štetu građana. Milovac je podsjetio na uvođenje taksi "euro po euro", kriznih poreza na zarade zaposlenih i na najnoviju podršku za uvođenje "poreza za KAP" kojim će na radničku klasu prebaciti teret vraćanja dugova ruskog tajkuna.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a, naveo je Milovac, ukazuju da podrška SSCG nije bila limitirana samo na Vladu i premijera Mila Đukanovića, već i na “biznise njegove porodice, u prvom redu na porodičnu banku Đukanovića”.

Prema izvještaju Centralne banke o kontroli poslovanja Prve banke za 2008. godinu, SSCG je deponovao “ogromna novčana sredstva i u toj se banci rangirao kao jedan od najvećih deponenata”.

Izvještaj, istakao je on, pokazuje da je SSCG u Prvoj držao depozite od čak 8,12 miliona eura koji su bili oročeni na tri godine, sa godišnjom kamatom od osam odsto. Dva mjeseca kasnije, taj depozit je smanjen na pet miliona eura.

“Nesporno je da su sindikalni milioni poslužili za održanje likvidnosti banke, kao i to da je određeno vrijeme SSCG bio jedan od većih deponenata banke u vlasništvu premijerovog brata, Aca Đukanovića. Podaci iz izvještaja pokazuju da je u tom periodu čak i Aco Đukanović imao manje deponovanih sredstava u svojoj banci od SSCG”, tvrdi Milovac.

Bonus video: