Istinomjer: Gvozdenović ubuduće da bude precizniji

"Za razliku od Crne Gore, kontinuirani rast ukupnog doprinosa putovanja i turizma BDP-u od 2009. do 2012. imaju tri zemlje Hrvatska, Grčka i Portugalija"
2 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva Vijesti
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.06.2013. 13:50h

Iz Istinomjera koji je pokrenuo Centar za demokratsku tranziciju (CDT) odgovoreno je Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je prethodno reagovalo na konstataciju da ministar Branimir Gvozdenović nedavno nije govorio istinu.

“Istinomjer” je komentarisao izjavu Gvozdenovića u kojoj se kaže: "Crna Gora je jedina zemlja na Mediteranu koja ima “pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i prihoda od turizma od 2008. godine, što dovoljno govori o kvalitetno urađenom poslu u prethodnom periodu”, odnosno izjavu u kojoj se navodi da je Crna Gora “jedina (smo) turistička destinacija na Mediteranu sa progresom u prihodu i broju turista".

Gvozdenoviću, Crna Gora raste, ali rastu i drugi>>>

Ministarstvo: Gvozdenović saopštio podatke sa zvaničnog sajta WTTC>>>

"Ni u jednoj od tih izjava ministar Gvozdenović ne navodi ono što se sada čini u reagovanju PR službe Ministarstva na naš komentar, a to je “da Crna Gora od 2009. godine konstantno bilježi rast udjela turizma i putovanja u bruto društvenom proizvodu (GDP)”. Ne isključujemo mogućnost da je ministar mislio na jedno, a kazao drugo, ali “Istinomjer” se bavi samo onim izjavama koje su objavljene pod navodnicima u štampanim medijima i nijesu naknadno osporene. Naše istraživanje je pokazalo da se, osim u Crnoj Gori, broj turista kontinuirano od 2008. godine povećavao i u Albaniji, što je podatak koji je suprotan tvrdnjama ministra Gvozdenovića. “Istinomjer” žali ukoliko je ministar Gvozdenović nepreciznim izražavanjem sebe doveo u neugodnu situaciju, ali mi zbog toga nemamo razloga da se osjećamo krivim, niti da mijenjamo našu ocjenu njegovih izjava", navodi se u odgovoru Istinomjera.

Oni su provjerili i tvrdnje ministarstva o tome da "Crna Gora od 2009. godine konstantno bilježi rast udjela turizma i putovanja u bruto društvenom proizvodu (GDP)", kao i da li je, u tom pogledu Crna Gora jedina u regionu Mediterana koja napreduje.

"Prema podacima koji su korišćeni u Analizi efekata turizma na BDP, zaposlenost i platni bilans Crne Gore (http://www.cb-mn.org/slike_i_fajlovi/fajlovi/fajlovi_publikacije/radne_studije/analiza_efekata_turizma.pdf) , koju je radio Sektor za istraživanja i statistiku Centralne banke Crne Gore, a koji je koristio upravo podatke Svjetskog Savjeta za turizam i putovanja (WTTC), navodi se da je ukupan doprinos putovanja i turizma BDP-u u 2009. godini iznosio 16 %, a u 2010. samo 15,7%, što znači da nije porastao nego opao 0,3 %. Za razliku od Crne Gore, kontinuirani rast ukupnog doprinosa putovanja i turizma BDP-u od 2009. do 2012. godine imaju tri zemlje koje pripadaju regionu Mediterana: Hrvatska, Grčka i Portugalija", navodi se u odgovoru.

Bonus video: