Nelson: Vlada tajno mijenja važan dokument

Nezavisni ekspert upozorio da je Vlada promijenila ključne djelove Nacrta strateške procjene uticaja na životnu sredinu energetske strategije
66 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 18:14h

Nacrt Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine ne zadovoljava međunarodne standarde u dijelu koji se odnosi na alternativne izvore energije.

Posebno je čudno što je Vlada u mjesec dana promijenila ključne djelove dokumenta koji je na javnoj raspravi, ocijenio je za „Vijesti“ ekspert za oblast strateške procjene uticaja na životnu sredinu Peter Nelson.

Peter Nelson je naglasio da Nacrt strateške procjene daje preveliki značaj relativno beznačajnim pitanjima, dok su izostavljeni odgovori na ključna pitanja za energetski sektor i ukupnu ekonomiju

Nelson, direktor konsultantske kuće Planning Green Futures i autor revizije strateške procjene koju finansira Evropska komisija za potrebe organizacije SEE Change Net i partnera MANS-a Green Homea i WWF, preporučuje Vladi da prekine ovakav proces usvajanja dokumenta.

Pozvao je da o tome upozna sve zainteresovane činioce u društvu i da planira pravilnu procjenu razumne alternative koja će zadovoljiti zakonske uslove.

„Takva jedna analiza omogućiće istinsku raspravu za donošenje energetske strategije, koja će u potpunosti biti saglasna sa zakonskim okvirom i evropskim standardima“, ocijenio je Nelson.

On je rekao da je bio iznenađen kada je u aprilu vidio izmijenjeni Nacrt strateške procjene, te da je tada uvidio da cijeli proces ne ide kako nalažu standardi.

Ugovor između Ministarstva ekonomije i COWI AS Norveška sa partnerima za pružanje konsultantskih usluga za izradu Strateške procjene za Strategiju razvoja energetike, uz saglasnost KfW, potpisan je u novembru prošle godine.

Konsultant za Stratešku procjenu je, krajem aprila uradio njen finalni nacrt koji je Vlada usvojila sredinom maja i poslala na javnu raspravu.

„U martu sam sa zvaničnog sajta pregledao Nacrt strateške procjene da ga proučim. U aprilu sam se vratio na sajt da bih provjerio neke detalje, ali me tamo dočekao drugi dokument koji u određenim, i to vrlo bitnim djelovima odstupa od onog martovskog“, rekao je Nelson.

Gašenje KAP-a bi sve promijenilo

On je kazao da su autori Nacrta u martovskoj verziji imali dio koji je posvećen KAP-u, u kojem su konsultanti preporučili da se strategija mora baviti uticajem KAP-a na energetski sektor.

Naglasio je da se prvi put u 10 godina svoje karijere u tom segmentu suočava sa tim da se ovako važan dokument mijenja u ključnim elementima, bez obrazloženja.

On je kazao da u martovskoj verziji, konsultanti ocjenjuju da je „budućnost KAP-a politički osjetljivo pitanje, za koje se trenutno čini da je u ćorsokaku“, te da je fabrika u stanju smanjenog kapaciteta proizvodnje za više od pet godina i da postoji opšta nespremnost Vlade da donese konačnu odluku.

„Ovo stavlja sve zainteresovane za crnogorski energetski sektor u vrlo tešku situaciju. KAP-ovi energetski zahtjevi su toliko značajni za strategiju da, u slučaju njegovog gašenja, zemlja gotovo da može postati energetski nezavisna. Zato izbor opcije za KAP može da bude odlučujući za pisanje strategije“, istakao je Nelson.

U Nacrtu se navodi da “igra čekanja ili možda tzv. 'odložena opcija ne radi ništa' ne mora biti tako loša, s obzirom na to da daje prostora Crnoj Gori za razmišljanje o dugoročnoj budućnosti, a posebno o pitanju KAP-a, što je, prema mišljenju Nelsona, nedopustivo.

Drugi propust, dodaje Nelson, je dio Strateške procjene koji se odnosi na alternativne izvore energije.

„U aprilskoj verziji dokumenta došlo je do cenzurisanja dijela koji se odnosi na alternativne izvore, a ako znamo da su ti izvori neophodni za razvoj ne samo sektora, već i cijele ekonomije, na to se mora skrenuti pažnja“, rekao je Nelson.

Veliki razlog za zabrinutost, istakao je on, su izmjene netehničkog rezimea Strateške procjene u kojima nema alternativnih scenarija, „iako to zahtijeva i crnogorsko zakonodavstvo i evropske direktive“.

Solarnu energiju praktično izbacili

"S obzirom na to da imate interesovanje investitora, čudno je što se tome nije posvetila veća pažnja“, kazao je Nelson

On ukazuje i na nelogičnosti iz energetske strategije iz 2007. u kojoj se tvrdi da energija vjetra nije značajna, ali je Vlada ipak odlučila da pravi dva sistema vjetrogeneratora u Ulcinju i Nikšiću.

„Nažalost, novi Nacrt strategije izostavlja solarnu energiju, iako je Crna Gora jako pogodna za to i predstavlja veliku šansu.

Autori Strategije neopravdano izostavljaju taj segment, iako je Vlada prošle godine ponosno saopštila da su američki investitori zainteresovani za gradnju solarnih sistema u Crnoj Gori“, napomenuo je Nelson, dodajući da je proizvodnja solarne energije u Italiji veća nego ukupna proizvodnja struje u Crnoj Gori iz termo i hidro izvora.

Energija iz sunca, prema njegovim riječima, jeste skupa ali je cijena solarnih panela isplativa.

„Ako pogledamo Nacrt strategije, tome se ne posvećuje pažnja.

U tom dokumentu solarna energija je svedena na solarne panele na krovovima, što jeste velika šansa, ali postoje i druge tehnologije kojima rapidno pada cijena i koja bi taj vid energije mogla učiniti konkurentnom u odnosu na fosilno gorivo i velike hidroelektrane u narednih deset godina.

S obzirom na to da imate interesovanje investitora, čudno je što se tome nije posvetila veća pažnja“, kazao je Nelson.

Obnovljivi izvori energije, prema njegovim riječima, jako su značajni i za jačanje ekonomije, otvaranje radnih mjesta i očuvanje životne sredine.

„Bez pravog balansa ta tri faktora nema ni kvalitetne strategije, a to svakako nije ovo što je ponuđeno na javnu raspravu“, kazao je Nelson.

On je naveo da Nacrt strateške procjene daje preveliki značaj relativno beznačajnim pitanjima, dok su izostavljeni odgovori na ključna za energetski sektor i ukupnu ekonomiju.

"Vijesti" čekaju odgovore iz Ministarstva ekonomije na pitanje zašto su izmijenjeni djelovi Nacrta strateške procjene uticaja na životnu sredinu. Saopšteno je da su pitanja proslijeđena konsultantima koji su radili na nacrtu dokumenta te se odgovori mogu očekivati u narednih nekoliko dana.

Galerija

Bonus video: