MANS: Umjesto ruskim tajkunima novac dati radnicima KAP-a

"Radnici KAP-a treba da dobiju svoja potraživanja i očuvaju radna mjesta, ali isto to treba se omogućiti i radnicima drugih privatizovanih kompanija", rekli su iz MANS-a
5 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.06.2013. 09:49h

Novac koji se planira dati ruskim investitorima za vraćanje njihovih sumnjivih kredita, trebalo bi usmjeriti na radnike Kombinata aluminijuma (KAP) i drugih privatizovanih kompanija, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su kazali da se prošle sedmice veliki broj radnika privatizovanih preduzeća javio toj nevladinoj organizaciji revoltiran odlukom Vlade da poveća porez na dodatu vrijednost (PDV), a sve u cilju vraćanja dugova ruskog vlasnika KAP-a.

"Radnici godinama pokušavaju da ostvare svoja prava i spriječe sada već sistematska zatvaranja privatizovanih kompanija, ali država se oglušila na sve njihove apele i zahtjeve. Međutim, u slučaju zahtjeva strateških investitora Vlada je bila više nego revnosna u njihovom rješavanju i uvijek na štetu radnika", navodi se u saopštenju.

U MANS-u smatraju da bi pomoć trebalo da bude usmjerena ka radnicima koji su ostali bez radnih mjesta nakon privatizacije i godinama nijesu uspjeli da ostvare potraživanja.

"Radnici KAP-a treba da dobiju svoja potraživanja i očuvaju radna mjesta, ali isto to treba se omogućiti i radnicima drugih privatizovanih kompanija", rekli su iz MANS-a.

Od povećanja PDV-a, kako smatraju, neće biti omogućen opstanak radnih mjesta i isplata potraživanja kako ni radnika KAP-a, tako ni radnika ostalih privatizovanih preduzeća.

"Na to ukazuje dosadašnja praksa ruskog vlasnika KAP-a koji je od trenutka privatizacije, uprkos velikom broju ustupaka i pomoći Vlade, otpustio veliki broj radnika. Iz toga se može zaključiti da se na ovaj način isključivo vraćaju dugovi i krediti koje je vlasnik KAP-a napravio prema povezanim kompanijama. Za te kredite ne znamo gdje su otišli ali znamo da nijesu otišli radnicima KAP-a", navode iz MANS-a.

Zbog toga smatraju da je bolje novac usmjeriti na radnike KAP-a i drugih privatizovanih kompanija koji bi na taj način mogli otpočeti novi život i posao, umjesto da se radnici koriste kao izgovor za ulivanje para ruskim tajkunima.

Bonus video: