Crnagoraput za tri godine platila 6.707 eura poreza na dobit

U MANS-u ocjenjuju da poslovanje Crnagoraputa pokazuje "recept" koji Deripaska primjenjuje u poslovanju svojih kompanija, a čije dugove sada treba da vraćaju građani
0 komentar(a)
Crnagoraput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Crnagoraput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2013. 19:45h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) utvrdila je da je kompanija Crnagoraput, koja je vlasnički povezana sa ruskim tajkunom Olegom Deripaskom, u protekle tri godine po osnovu javnih nabavki od države dobila poslove u vrijednosti od skoro 60 miliona eura.

U isto vrijeme u državnu kasu, naglasili su iz MANS-a, po osnovu poreza na dobit uplatila je samo 6.707 eura.

Iz MANS-a tvrde da njihovi podaci ukazuju da je Crnagoraput 2010. od države dobio tendere u vrijednosti 47,9 miliona eura, od čega se 40 miliona odnosilo na održavanje regionalnih i magistralnih puteva, a 2011. i prošle godine poslove u vrijednosti od 11 miliona eura.

"Ne samo da KAP proteklih godina u državnu kasu nije uplatio centa poreza na dobit, već i Crnagoraput, druga firma u kojoj je Deripaska jedan od vlasnika, državi plaća zanemarljive iznose poreza na dobit"

Kako su objasnili, posljednji podaci sa sajta Centralne depozitarne agencije pokazuju da u Crnagoraputu 95 odsto vlasništva ima austrijska kompanija Štrabag, kojoj su državni fondovi 2006. prodali 30 odsto akcijskog kapitala za 8,4 miliona eura.

Istovremeno, ranije objavljene medijske informacije navode da 25 odsto kapitala u toj austrijskoj firmi posjeduje Deripaska, koji je jedan od vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica.

"Ne samo da KAP proteklih godina u državnu kasu nije uplatio centa poreza na dobit, već i Crnagoraput, druga firma u kojoj je Deripaska jedan od vlasnika, državi plaća zanemarljive iznose poreza na dobit. Zanimljivo je da je uzimanje kredita od majki kompanija koje je Deripaska maksimalno koristio u poslovanju KAP-a karakteristično i za Crnagoraput", saopštili su iz MANS -a.

Podaci iz finansijskog izvještaja Crnagoraputa za 2010. godinu, ocjenjuju u toj NVO, jasno pokazuju da je dvije godine ranije to preduzeće uzelo 21,1 miliona eura kredita od majke kompanije Štrabag International, ali se ne vidi šta je razlog pozajmice.

"Taj kredit je majka kompanija kasnije prebacila na treće lice „Ilbao Liegenschaftsverwaltung“, od kojeg je naredne godine uzet dodatni kredit od 5,5 miliona. Podaci iz izvještaja dalje prikazuju da je do kraja 2009. godine od ukupnih 30 miliona kredita vraćeno pet miliona miliona, dok je ostatak trebalo da bude vraćen do kraja 2010. godine. S obzirom na to da finansijski iskazi kompanije za 2011. i 2012. godinu nijesu javno dostupni, nije poznato da li je ova suma i vraćena", istakli su u MANS-u.

Poslovanje po "receptu", zaustavite povećanje PDV-a

MANS ocjenjuje da i poslovanje Crnagoraputa pokazuje "recept" koji Deripaska primjenjuje u poslovanju svojih kompanija, a čije dugove sada treba da vraćaju građani Crne Gore

"Još jednom tražimo od poslanika da glasaju protiv Vladine odluke o povećanju poreza na dodatu vrijednosti sa 17 na 19 odsto, jer bi kabinet premijera Mila Đukanovića mogao da se naplati od tajkunskih firmi, a ne od osiromašenih građana“ naglasili su MANS-u.

Vlada je jednoglasno donijela odluku da poveća PDV-a da bi dobila prihod od 36 miliona eura. Konačnu odluku o tome donijeće Skupština, u kojoj će prevagnuti glasovi manje članice vladajuće koalicije SDP-a.

Njihovi misnitri su podržali rast stope PDV-a. Opozija, sindikati i poslodavci se protive odluci o povećanju PDV-a koja će dodatno narušiti životni standard građana, otežati poslovanje privrede, izazvati rast cijena i inflacije, smanjiti potrošnju...

Vladina je odluka da zadrži nultu stopu PDV-a i nižu od sedam odsto po kojoj se oporezuju osnovne životne namirnice, ljekovi, turističke i nautičke usluge...

Bonus video: