Čudni rashodi spasili Lutriju od poreza

Monopolska kompanija za igre na sreću za tri godine platila državi 3.671 euro na ime dobiti
311 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 16:09h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora saopštila je da je monopolska kompanija Lutrija Crne Gore, koja se, kako navode, povezuje sa kontroverznim biznismenom Branislavom Mićunovićem, za poslednje tri godine platila ukupno 3.671 euro poreza na dobit zahvaljujući “računovodstvenoj gimnastici”.

Premijer Milo Đukanović je u bliskim odnosima sa Mićunovićem.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja Lutrije ova firma je 2010. godine platila 2.819 eura poreza na profit, naredne godine se u državnu kasu od ove kompanije slilo 852 eura, dok za prošlu godinu nije platila ni centa poreza na dobit.

Finansijski iskazi, kako navodi MANS, pokazuju da je Lutrija izbjegla plaćanje poreza na dobit zahvaljujući knjigovodstvenim razlikama u obračunu amortizacije te firme i Poreske uprave.

U finansijskom izvještaju za 2012. godinu se navodi da je odložena poreska obaveza na dobit Lutrije rezultat „privremenih razlika obračuna amortizacije u poreske i računovodstvene svrhe. S obzirom da je amortizacija u poreske svrhe veća, poreska obaveza se odlaže“.

Podaci iz finansijskih izvještaja pokazuju da neraspoređena dobit preduzeća iznosi čak 2,7 miliona eura

“Obračun amortizacije je radila firma Agencija za istraživačko razvojne i projektantske usluge „Connecting“ doo. Zzanimljivo da je osnivač ove Agencije od februara bio i član Odbora direktora Lutrije. Većinu troškova amortizacije čini amortizacija stavke „namještaj i instalacije“, pa je tako za 2010. godinu iznos troškova amortizacije 535 hiljada eura, od čega se 319 hiljada odnosi na namještaj i instalacije. Za 2011. godinu troškovi amortizacije su 496 hiljada eura, a od toga je trošak namještaja i instalacija 313 hiljada, dok se za 2012. godinu ovi podaci u godišnjem izvještaju ne vide”, navedeno je iz MANS-a.

Podaci iz finansijskih izvještaja pokazuju da neraspoređena dobit preduzeća iznosi čak 2,7 miliona eura, što znači da su manjinski akcionari godinama uskraćeni za dividende, a država za porez od devet odsto.

“Dok taj novac drži na računu, Lutrija je u posljednjih nekoliko godina podizala mahom kratkoročne kredite, i to od Prve banke 600 hiljada i 850 hiljada eura od Hipotekarne banke”, navedeno je iz MANS-a.

„Lutrija Crne Gore ne samo što plaća smiješan porez na dobit, već je poznato da su igre na sreću oslobođene poreza na dodatu vrijednost (PDV). Dakle, Vlada je privilegovanim kompanijama omogućila da državi ne plaćaju razne vrste poreza, dok istovremeno građanima namjerava da poveća PDV sa 17 na 19 odsto kako bi popunila rupe u budžetu koje su nastale zbog pogubne politike koju je vodila prema KAP-u i tajkunskim firmama”, navodi MANS.

Iz ove organizacije poručuje da je ovakav tretman monopolske kompanije “u vlasništvu čovjeka koga druge zemlje gone za organizovani kriminal i pomoć italijanskoj mafiji za pranje novca, krajnje beskrupulozan”.

“Ovo je brutalan primjer kako država povlađuje tajkunima omogućavajući im sticanje ekstra profita i račun njihovog bogaćenja prebacuje na građane. MANS očekuje da poslanici crnogorske Skupštine neće usvojiti izmjene Zakona o povećanju PDV-a, zato što postoje brojne alternative iz kojih se država može naplatiti, prije svega iz poreza na dobit tajkunskih kompanija”, smatraju u MANS-u.

Pobjedi 26.000 i IN-u 22.000 eura za „poslovnu saradnju”

Kuriozitet u finansijskim izvještajima Lutrije Crne Gore, koje istraživači MANS-a nijesu primijetili u iskazima bilo koje druge firme, su posebne stavke za ugovore o poslovnoj saradnji sa dnevnim listom „Pobjeda“, koji je u državnom vlasništvu, a kojoj je u 2011. godini isplaćeno 14 hiljada, a u 2012. godini 12 hiljada eura.

“Još samo jedan medij ima takav tretman i eksplicitno se navodi u finansijskom izvještaju. Riječ je o Televiziji In kojoj je u 2011. godini isplaćeno 14 hiljada eura, a u 2012. godini osam hiljada eura”, naveli su iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: