Ivanović konkurent Đurišiću

Više od godinu se pominje smjena Zorana Đurišića, koji je na čelu Montenegro erlajna 19 godina, zbog lošeg poslovanja kompanije čiji ukupni gubitak dostigao 19,3 miliona eura
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 08:03h

Vladina Komisija za kadrovska i administrativna pitanja najkasnije u četvrtak ujutro će Vladi predložiti članove Odbora direktora Montenegro erlajnza (MA), a tada će se znati i preporuka za predsjednika borda nacionalne aviokompanije.

“Vijestima” je potvrđeno u izvršnoj vlasti da će redovna sjednica komisije biti danas, ali da će rješenja za Odbor direktora MA najvjerovatnije dati neposredno prije početka zasjedanja Vlade.

Više od godinu se pominje smjena predsjednika Odbora aviokompanije Zorana Đurišića, koji je na njenom čelu 19 godina, zbog lošeg poslovanja Montenegro erlajnza čiji ukupni gubitak je dostigao 19,3 miliona eura.

Osim Đurišića i Ivanovića, u Odboru direktora nacionalnog avioprevoznika su Duško Lalićević, Izet Bralić i Branislav Golubović

U Vladi je “Vijestima” rečeno da nije isključeno ni da zadrže Đurišića za predsjednika, ali da tu funkciju obavlja volonterski.

“Ništa nije izvjesno do konačne odluke Vlade. Pominje se i da Ivanović preuzme čelo kompanije, ali i druge varijante su moguće”, saopšteno je “Vijestima” u Vladi.

Ivanović nije želio da komentariše mogućnost da dobije predsjedničku funkciju u Montenegro erlajnzu.

Skupština akcionara MA, gdje je Vlada vlasnik gotovo 100 odsto akcija, biće održana 10. juna i na toj sjednici će biti potvrđeni predlozi Vlade o predstavnicima u kompaniji. Nakon toga, Odbor direktora će formalno izabrati predsjednika.

Zoran Đurišić

Osim Đurišića i Ivanovića, u Odboru direktora nacionalnog avioprevoznika su Duško Lalićević, Izet Bralić i Branislav Golubović.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su potvrdili da su poslali predlog članova Odbora kadrovskoj komisiji, ali nijesu željeli da odgovore da li ima izmjena u odnosu na dosadašnju postavu.

Đurišić je, prema podacima iz izvještaja o prihodima supruge, ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić, godinama prijavljivao mjesečnu platu od 4.100 eura, a posljednja koja se odnosi na prošlu godinu iznosi 1.700 eura.

Ivanović, koji je sada član Odbora MA, je i izvršni direktor kompanije Galenika Crna Gora, bivši je predsjednik Borda direktora državne Pobjede, bio je u tada državnom Monetu i menadžmentu Telekoma

Đurišić je na čelu MA od osnivanja u oktobru 1994. godine. Kompanija, čije cijene karata sa uračunatim taksama mogu parirati najskupljim evropskim avioprevoznicima, posluje sa gubicima, Vlada joj je otpisivala dugove, a i žirirala za 9,6 miliona eura kredita.

Nakon što bi Đurišiću bio potvrđen mandat, iz MA su objavljivali da je funkciju “uspješno pokrivao proteklih godina, što ga je i preporučilo da nastavi vođenje jedne od najuspješnijih crnogorskih kompanija”.

Do sada je od garancija Vlade iskorišteno 4,6 miliona kredita u, kako su saopštili iz kompanije, “osnovna sredstva”, tvrdeći da rate sami uredno vraćaju.

Vlada je 2011. otpisala i dug od 3,2 miliona. Poništila je dugovanja kompanije u periodu od 2002. do 2006. godine.

Saopšteno je da je cilj otpisa duga, koji su iz redova opozicionih partija ocijenili klasičnom zolupotrebom instituta državne pomoći, “finansijska konsolidacija kompanije u državnom vlasništvu i njena priprema za privatizaciju”. Taj pokušaj privatizacije je propao.

Iz Montenegro erlajnza saopštavaju da “nijesu dobili ni cent subvencija iz državnog budžeta”, kao i da dobro posluju s obzirom na lošu situaciju u avioindustriji.

Ivanović je vlasnik 30 odsto preduzeća OMP Engineering koje sa državnim Plantažama ima fabriku za preradu otpada od orezane vinove loze i proizvodnju briketa

Iz Montenegro erlajnza su zvanično objavili da je akumiulirani gubitak kompanije 19,27 miliona i da je “nastao kao rezultat nerealno visokih cijena usluga koje su fakturisane od monopolističkih preduzeća iz sistema avio-saobraćaja”.

Ivanović, koji je sada član Odbora MA, je i izvršni direktor kompanije Galenika Crna Gora, bivši je predsjednik Borda direktora državne Pobjede, bio je u tada državnom Monetu i menadžmentu Telekoma.

Iz Pobjede je otišao nakon što je u oktobru 2011. godine, kada je bio na čelu preduzeća u gubicima i kojem se rate za kredite isplaćuju iz državnog budžeta, dozvoljeno da Pobjeda dan ne bude u prodaji.

Učestvovao je i u jedva završenoj dokapitalizacije Prve banke, koju kontroliše brat premijera, biznismen Aco Đukanović, a tada je i predsjednik DPS-a Milo Đukanović bio akcionar.

Ivanović je, prema zvaničnom spisku učesnika maratonske dokapitalizacije, nakon Elektroprivrede potrošio najviše - oko 900.000 eura. Tada je kupio 7.041 akciju, što je predstavljalo 1,63 odsto akcija Prve banke.

On je vlasnik 30 odsto preduzeća OMP Engineering koje sa državnim Plantažama ima fabriku za preradu otpada od orezane vinove loze i proizvodnju briketa.

Galerija

Bonus video: