Tender za medicinska sredstva poslat na ponovno ocjenjivanje

Komisija je posebno kontrolisala ovaj tender jer njegova vrijednost prelazi pola miliona eura
56 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2013. 19:42h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je odluke Fonda za zdravstveno osiguranje za 46 od ukupno 148 partija na tenderu za nabavku medicinskih sredstava za šivenje rana i sprečavanje krvarenja za potrebe Kliničkog centra Crne Gore i drugih javnih zdravstvenih ustanova.

Poništena je odluka Fonda zdravstva kojom je trebalo da budu dodijeljeni ugovori firmi Dubai, u vlasništvu Olega Obradovića, za 14 partija, odluka o dodjeli ugovora firmi Urion Milana Ćukovića za 27 partija i odluka o dodjeli ugovora firmi Farmalab iz Podgorice.

Komisija je posebno kontrolisala ovaj tender jer njegova vrijednost prelazi pola miliona eura.

Državna komisija ukazala je Fondu na bitne povrede Zakona o javnim nabavkama kao i Zakona o opštem-upravnom postupku. Naručiocu sporne nabavke zato je naloženo da u roku od 15 dana ponovo vrednuje pristigle ponude i donese zakonitu odluku.

Komisija je utvrila da je Fond nepravilno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje za firmu Dubai jer se nije moglo jasno utvrditi da je ta firma registrovana za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke.

Komisija je po službenoj dužnosti poništila tender kompanije Montekargo za nabavku usluga mobilne telefonije

Firma Urion, takođe, dostavila je dokaz iz Centralnog registra Poreske uprave da se bavi inženjerskim djelatnostima i tehničkim savjetovanjem, ali u ponudi nije dostavila bilo koji drugi akt nadležnog organa za registraciju kojim bi dokazala da je registrovana za obavljenje drugih djelatnosti.

Državna komisija utvrdila je da firma Farmalab za pet spornih partija nije dostavila rješenje Agencije za ljekove i medicinska sredstva o upisu neresorptivnog hiruškog konca, kao i da u svojoj ponudi nije dostavila ovlašćenje od lica koje je izvršilo upis ponuđenog medicinskog sredstva, kako je to traženo javnim pozivom.

Komisija je po službenoj dužnosti poništila tender kompanije Montekargo za nabavku usluga mobilne telefonije. Prethodno je naručilac sporne nabavke kao neispravne odbio ponude kompanija Telenor i M-Tel, koje su se potom žalile Komisiji.

Državna komisija utvrdila je da je u ovom nadmetanju postojala neusaglašenost tenderske dokumentacije sa odredbama Zakona o javnim nabavkama (ZJN).

Montekargo je odbio njihove žalbe kao neispravne jer je jedan od njih u pojašnjenju svoje ponude naveo da je u cijenu uračunao troškove SIM kartice, a drugi nije. Komisija je utvrdila da naručilac nije u tenderskoj dokumentaciji, naveo da li su to ponuđači dužni da urade.

Komisija je usvojila i žalbu firme Stratus i poništila postupak javne nabavke Opštine Danilovgrad za partiju II na tenderu za nabavku robe i kancelarijskog materijala tonera, jer je naručilac tražio od ponuđača uvjerenja i potvrde da su direktno od strane ponuđača ili indirektno od ovlašćenih prodavača ovlašćeni za isporuku tražene robe.

Komisija je ocijenila da taj uslov može dovesti do ograničavanja tržišne konkurencije, zbog čega je tender za partiju II, u cjelosti, poništen.

Nepravilnosti na tenderima EPCG i MUP-a

O postupku kontrole tendera Elektroprivrede CG, odnosno, njene funkcionalne cjeline „Proizvodnja" Komisija je poništila odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukcju ulaznog dijela ođuzimne šalite sa ovješenjima i sanaciju bandaža na zidovima.

Naručilac sporne nabavke prethodno je nepravilno utvrdio da je ponuda bjelopoljske firme Merkator bila neispravna

Naručilac sporne nabavke prethodno je donio odluku da se ovaj posao dodijeli grupi ponuđača sastavljenoj od firmi: Via Ocel, Balkan Energy Team i Enjkon, ali je Državna komisija utvrdila da firma Balkan Energy Team nije dostavila potreban aid: da je registrovana za obavljanje djelatnosti koja je predmet ove nabavke.

Navedena firma dostavila je dokaz da je registrovana za obavljanje „ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti".

Zbog toga će EPCG na ovom nadmetanju morati ponovo da vrednuje ponude i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Ponovno vrednovanje Državna komisija naložila je i Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog bitne povrede ZJN a vezano za nabavku štampanih obrazaca. MUP-u je naloženo da u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Naručilac sporne nabavke prethodno je nepravilno utvrdio da je ponuda bjelopoljske firme Merkator bila neispravna jer u svojoj ponudi nije dostavila ovlašćenje z-i svog predstavnika da će prisustvovati javnom otvaranju ponuda. Ta obaveza, međutim, nije bila ni jasno predviđena u tenderskoj dokumentaciji.

Bonus video: