Balkan nije privlačan investitorima: Crna Gora bez pomena u istraživanju

Prema Institutu za razvoj poslovnog upravljanja iz Švajcarske, zemlje Balkana su svrstane među 20 najlošije rangiranih država po konkurentnosti
2 komentar(a)
novac, alimentacija, Foto: Shutterstock.com
novac, alimentacija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.06.2013. 08:40h

Zemlje Balkana su među najmanje privlačnima za strane investitore, pokazali su rezultati istraživanja Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Švajcarske.

Prema tom istraživanju, najlošije rangirana zemlja sa Balkana je Hrvatska koja se nalazi na 58. mjestu liste od 60 zemalja.

Najbolje rangirana na Balkanu je Turska, koja se nalazi na 37. mjestu, a slijede je Slovenija 52, Grčka 54 i Bugarska na 57. mjestu IMD-ove liste

Od ostalih zemalja Balkana, najbolje rangirana je Turska koja se nalazi na 37. mjestu, a slijede je Slovenija 52, Grčka 54 i Bugarska na 57. mjestu IMD-ove liste, prenosi Business.hr.

Prema rezultatima navedenog istraživanja, skoro sve zemlje Balkana su svrstane među 20 najlošije rangiranih država po konkurentnosti.

Istraživanje švajcarskog IMD-a nije obuhvatilo ostale zemlje iz regije, ali se prema posljednjim rezultatima u globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Crna Gora nalazi na 72. mjestu, Bosna i Hercegovina na 88, Albanija na 89. i Srbija na 95. mjestu od 144 zemlje svijeta.

Vodeće u istraživanja IMD-a su Sjedinjene Američke Države, nakon kojih slijede Švajcarska, Hong Kong, Švedska, Singapur, Norveška, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka i Katar.

Od najbolje rangiranih 20 zemalja u svijetu, deset su evropske, što znači da je Evropa najkonkurentniji kontinent.

Istraživanje je pokazalo da je Venecuela najmanje konkurentna u svijetu, dok su najlošije ocijenjeni i Argentina, Jordan, Bugarska i Hrvatska.

Švajcarski IMD u obzir uzima 60 tipičnih tržišnih ekonomija, a kriterijumi pokazuju ekonomska kretanja i finansijske prilike na osnovu ekonomskih rezultata, efikasnosti javnog i poslovnog sektora i razvoja infrastrukture.

Bonus video: