Umakaćemo dok god budemo mogli

Zvanični Brisel zabranio tradicionalno guštanje hljeba i maslinovog ulja, iz Crne Gore stižu oštre reakcije
155 pregleda 25 komentar(a)
maslinovo ulje, Foto: TLC
maslinovo ulje, Foto: TLC
Ažurirano: 26.05.2013. 17:35h

Od januara iduće godine, iz restorana Evropske unije nestaće sve posudice sa maslinovim uljem u koje su gosti, iščekujući glavno jelo, umakali komadiće hljeba. Zamijeniće ih bočice maslinovog ulja, a sve u cilju, kaže evropski zakonodavac, da se zaštite potrošači i unaprijedi higijena.

Sankcionisana interkontinentalna tradicija ukorijenjena je naročito u mediteranskim zemljama, uključujući i našu; sudeći prema rezultatima blic-ankete „Vijesti“, kod nas će se zasigurno još dugo umakati.

“Neshvatljiva odluka. Pa ko to može da zabrani jednom Italijanu, baš bih volio da vidim”, reaguje „na prvu“ ugledni barski ugostitelj Hamza Đenčić.

To je tipični italijanski običaj koji se primio širom planete. Evo, samo da pomenem dva čuvena američka restorana koje vode naši ljudi. 'Rusty pelican' na Ki Biskejnu na Floridi je mjesto gdje Đoković slavi titule, vodi ga Piter –Petar Knežević i tamo je to potpuno normalna stvar"

“To je tipični italijanski običaj koji se primio širom planete. Evo, samo da pomenem dva čuvena američka restorana koje vode naši ljudi. 'Rusty pelican' na Ki Biskejnu na Floridi je mjesto gdje Đoković slavi titule, vodi ga Piter –Petar Knežević i tamo je to potpuno normalna stvar. U Čikagu na Raš ulici je 'Carmen’s' restoran čiji je menadžer Edo Peročević, restoran ima godišnji promet od 20 miliona dolara i jedan je od najelitnijih u tom dijelu SAD, pa i tamo vas dočeka posudica sa maslinovim uljem na stolu. Mislim da je to dovoljno za komentar”, kaže Đenčić.

Vijest iz Brisela je u prvi mah zbunila Ćazima Alkovića, koordinatora prvog crnogorskog Panela za senzorsko ocjenjivanje maslinovog ulja.

Pitajući se kako će to proći u Italiji, Grčkoj, Španiji i Francuskoj, „pa i u Hrvatskoj“, Alković je kazao da je i u njegovom poslu ocjenjivanja kvaliteta maslinovog ulja upravo umakanje hljeba bila bitna stavka.

“Između dva ocjenjivanja, uzimali smo hljeb kako bi neutralisali ukus prethodnog ulja. Odnedavno Međunarodna organizacija za maslinovo ulje (IOC) ocjenjivačima preporučuje da hljeb u ovoj prilici zamijene jabukom ili čašom vode. No, to nema nikakve veze sa posjetiocima restorana”, priča Alković.

On ističe da je u svim restoranima Italije i Hrvatske potpuno normalno da se komadić hljeba umoči u maslinovo ulje koje je servirano otvoreno, u posudici.

Engleska štampa je ove nedjelje već komentarisala izmjene zakonske regulative EU „za restoranske stolove“, nazivajući ih apsurdnim, ocjenjujući novi zakon “moronskim”

Engleska štampa je ove nedjelje već komentarisala izmjene zakonske regulative EU „za restoranske stolove“, nazivajući ih apsurdnim, ocjenjujući novi zakon “moronskim”.

Kolumnista uticajnog „Gardijana“ Džejms Ramsden ih je okarakterisao kao suzbijanje dijela magije prvih momenata po ulasku u restoran, koje, nabrojao je, čine još i kucanje čašama i prelistavanje menija.

Za „Telegraf“, novi zakon predstavlja jak udar na male nezavisne proizvođače jer će morati svoje ulje da pakuju u male boce koje su skuplja ambalaža, a to su, prema istim navodima, neprihvatljivi novi izdaci za restorane.

U Crnoj Gori još nema tih briga.

Policajac da nadgleda goste?

Kada su čuli vijest o novim pravilima služenja maslinovog ulja u EU, barski ugostitelji i maslinari su pokazali zavidan stepen euroskepticizma.

“Što bih ja učinio da se taj zakon i kod nas uvede? Ne bih ga prihvatio, pa ne znam što da se desi, da li treba policajca da držim u restoranu da hapsi gosta ako želi da umoči hljeb u maslinovo ulje”, kategoričan je Đenčić.

Bonus video: