Fotelja u DRI privlačnija od pregovora sa EU

Funkciju petog člana Senata Državne revizorske institucije bi desetak kandidata, prijavila se i šefica radne grupe za poglavlje 23 Branka Lakočević
103 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2013. 07:32h

Pomoćnica ministra pravde za pravosuđe i šefica radne grupe za 23 poglavlje - Pravosuđe i temeljna prava Branka Lakočević prijavila se za člana Senata Državne revizorske institucije, potvrđeno je “Vijestima” u Skupštini.

Parlamentarni Administrativni odbor će razmatrati prijave desetak kandidata za petog člana Senata vrhovne revizije. To mjesto je slobodno nakon što je predsjednik Senata Miroslav Ivanišević krajem marta podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka.

Nakon što parlamentarno tijelo izabere kandidata za to mjesto, Skupština će se izjasniti o predlogu. Do 24. maja do 16 sati se prijavilo deset kandidata, a bio je posljednji dan za dostavaljanje kandidature.

Pored Lakočević, koja je sada jedan od najvažnijih kadrova u izvršnoj vlasti za pregovore sa Evropskom unijom, i bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca (USPN) i finansiranja terorizma Predraga Mitrovića, prijavio se i bivši direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Radović.

Milan Radović

Radović se nedavno bezuspješno prijavljivao za direktorsko mjesto u Upravi, kada je bez te funkcije ostao Mitrović nakon što je ispunio zahtjev tadašnjeg mandatara za sastav Vlade, premijera Mila Đukanovića i podnio kovertiranu ostavku.

Peti član Senata, očekuju u DRI, trebalo bi da bude ekonomista jer će se baviti revizijom završnog računa državnog budžeta i javnim finansijama.

Tu poziciju je pokrivao Ivanišević, ali se sada prijavilo više pravnika za to mjesto.

Za člana Senata prijavili su se Omer Markišić, koji je radio u Državnoj revizorskoj instituciji, Milanka Aleksić, državna revizorka koja radi u DRI i advokat Željko Tomović.

Dragoslav Minić

Bivši pomoćnik direktora policije Dragoslav Minić, sudija Višeg suda Biljana Vuksanović i bivši rukovodilac Revizorskog tijela za kontrolu sredstava Evropske unije Neli Ćuković, a koja sada radi u DRI, takođe su konkurisali za petog člana Senata DRI.

Njih troje nijesu dobili podršku većine poslanika iz Administrativnog odbora da budu predloženi Skupštini za četvrto upražnjeno mjesto u Senatu.

Prema Zakonu o DRI, predsjednik kojeg Skupština bira svih pet članova dobija mandat od devet godina. Članovima je funkcija stalna.

U javnom pozivu za imenovanje petog člana Senata navedeno je da može biti pravnik sa pravosudnim ispitom i najmanje 10 godina radnog iskustva u pravnoj struci ili najmanje isto toliko godina u obavljanju pravnih poslova u državnoj službi.

Za ekonomistu je definisano da treba da ima položen stručni ispit za revizora ili računovođu ili najmanje 10 godina radnog iskustva u obavljanju odgovornih poslova u javnim finansijama.

Prijavio se i bivši Acov zastupnik kapitala u Rudniku

Za člana Senata DRI se kandidovao i nekadašnji član Odbora Rudnika uglja Milan Mane Kastratović koji je zastupao vlasnički udio premijerovog brata, biznismena Aca Đukanovića.

Milan Kastratović

On se prijavio, navodeći da je državni revizor, a bio je direktor Instituta računovođa i revizora. Poznat je i po sukobu sa penzionerkom Rudnika uglja Ekremom Džanović krajem 2011. godine, koja je protiv njega podniejla tužbu zbog “teških uvreda”.

Ona je tvrdila da joj je dobacio: “Kad napraviš zube, možeš samo da me ujedeš za k.... i g.....”. Kastratović je tada negirao da joj je to rekao.

“Ostavku podnosim kao lični čin i bez bilo kakvih pritisaka sa bilo čije i sa bilo koje strane osim od strane nekih medija u Crnoj Gori. Prije svega kako bih sačuvao dignitet ličnosti vlasnika i porodice čiji sam akcijski kapital zastupao u Rudniku uglja,kao i dignitet kompanije čiji sam bio član dugo godina”, obrazložio je Kastratović.

Galerija

Bonus video: