Ivanović odbio farmere: "Imate rekordne otkupne cijene mlijeka"

Ivanović je naveo da je sektor mljekarstva i stočarstva od 2009. godine od države dobio 24,3 miliona eura ili 76 odsto ukupnog agrobudžeta
237 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 12:43h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović odbio je zahtjev proizvođača mlijeka za povećanjem subvencija jer su one i sada veće nego u zemljama okruženja, a farmerima je preporučio da smanje svoje troškove i povećaju kvalitet mlijeka.

On je naveo da je prosječna osnovna otkupna cijena mlijeka u Crnoj Gori 34 centa, a da je u Bosni i Hercegovini 26, Srbiji 28, Hrvatskoj 33 i Sloveniji 30, a da je prosjek u Evropskoj uniji 34 centa.

Proizvođači traže povećanje otkupne cijene za tri centa, kao i dodatne subvencije za koncentrat od tri centa. Oni su juče počeli protest prosipanjem mlijeka u više crnogorskih gradova.

Oni su i danas, u Nikšiću, u znak protesta na ulicu prosuli oko 300 litara mlijeka, o čemu čitajte u posebnoj vijesti.

Sa današnjeg prosipanja mlijeka u Nikšiću

Ivanović je naveo da je sektor mljekarstva i stočarstva od 2009. godine od države dobio 24,3 miliona eura ili 76 odsto ukupnog agrobudžeta.

"I pored tolike pomoći nije povećana ukupna proizvodnja mlijeka već je za čak pet odsto manja nego 2008. Nije povećan ni kvalitet mlijeka jer je veći broj somatskih ćelija i bakterija. Nakon dobijanja tolikog novca nije povećana ni konkurentnost domaćih proizvođača, jer se drugima u regionu isplati da proizvode mlijeko i za niže otkupne cijene", kazao je Ivanović.

Ministar je naveo da je pet farmera, koji se u medijima najčešće žale, u protekle četiri godine dobilo od države ukupno 370 hiljada eura, kao i da je provjeravao njihove poreske prijave i utvrdio da nijesu prijavili prihod od poljoprivrede i da ni jednog centa nijesu platili državi poreza iako su bili obavezni da to urade.

On je naveo da je Knežević Ljiljana dobila 75 hiljada, Željko Radeč 83.723, Bogdan Sjekloća 60.500, Slavko Dumnić 124.723 i Ratko Živković 24 hiljade eura.

On je naveo primjer da tražene veće subvencije od tri centa za Ratka Živkovića, koji mjesečno isporučuje 6.353 litra mlijeka i prihoduje oko 3.000 eura, znače dodatnih 190 eura.

"Zamislite čovjeka koji je spreman da prosipa 3.000 eura zbog 190 eura", kazao je Ivanović.

Ministar je naveo da je pregledavajući dokumentaciju otkrio da su ranije postojali slučaji da poljoprivrednici koji pokrenu negativnui kampanju u medijima poslije nekoliko dana dobiju neki novac od ministarstva nakon čega se kampanja prekidala.

On je naveo da to kod njega neće biti slučaj, da neće podleći pritiscima i ucjenama i da će sa poljoprivrednicima razgovarati samo jezikom činjenica.

"Moja osnovna poruka poljoprivrednicima je manje prosipajte i više radite, smanjujte troškove i počnite da plaćate porez", kazao je Ivanović.

Mlijeko bezbjedno, redovno se kontroliše

Na pitanje da li povećani broj bakterija i somatskih ćelija u otkupljenom mlijeku predstavlja potencijalnu opasnost za one koji ga koriste, Ivanović je odgovori da ne predstavlja opasnost jer se svo mlijeko koje izlazi iz domaćih mlijekara kontroliše.

On nije želio ni da odgovori da li bi u najavljenom rebalansu budžeta za ovu godinu zbog mogućeg povećanja PDV-a, tražio povećanje agrobudžeta.

"Ako se to desi onda ćemo o tome da razgovaramo", kazao je Ivanović.

On je naveo da su radili analize i razgovarali sa mnogim proizvođačima mlijeka iz raznih opština i otkrili da je moguće značajno smanjiti njihove troškove.

"Oni koji sami proizvode hranu za stoku, imaju svoje silaže i koriste moderne standarde imaju manje troškove proizvodnje i njima se ovaj posao isplati. Oni koji proizvode kvalitetnije mlijeko sa više masti i proteina, a manje bakterija dobijaju bolje cijene od mljekara. To je ono o čemu treba da razgovaramo sa poljoprivrednicima i to je naš najznačajniji posao kako bi smo zajednički situaciju popravili do ulaska u Evropsku uniji i nadam se da ćemo na tom poslu imati podršku medija", kazao je Ivanović.

On je naveo da je spreman za pregovore sa farmerima ako se bude razgovaralo jezikom činjenica.

Ivanovićeva "specijalna poruka nekim medijima"

Ivanović je na kraju konferencije u, kako ju je nazvao, "specijalnoj poruci nekim medijima" kazao da iznosu od 24,3 miliona za podršku stočarstvu i mljekarstvu od 2009. godine treba dodati i šest miliona eura koje je dobio "jedan institut" ne navodeći mu ime a aludirajući na Biotehnički institut.

"Iznos od preko šest miliona koji je u istom periodu od ministarstva dobio Institut na čijem čelu je neka dekanica, supruga nekog suvlasnika, nekih dnevnih novina i drugih medija, a koji su izdašno pomagali prosipanje mlijeka, ili šta god se već prosipalo, onda dobijamo iznos od preko 30 miliona eura. A o podršci pojedinim proizvođačima mlijeka od strane službi kojima je rukovodila neka dekanica i podrške nekih medija, ću drugom prilikom", kazao je Ivanović.

Galerija

Bonus video: