Svjetska banka Crnoj Gori: KAP vam ne treba, uvozite aluminijum

Svjetska banka smatra da bi Crna Gora trebalo da "blago poveća" PDV ako se pogoršaju ekonomski uslovi
45 komentar(a)
Svjetska banka, Foto: Nationalmirroronline.net
Svjetska banka, Foto: Nationalmirroronline.net
Ažurirano: 24.05.2013. 09:54h

Svjetska banka (SB) smatra da Crna Gora treba blago da poveća stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) ukoliko se pogoršaju ekonomski uslovi, navodi se u preporukama te institucije crnogorskoj Vladi, koje su prezentovane u danas predstavljenom izvještaju za dugoročni ekonomski oporavak Crne Gore.

SB matra da za taj potez ima prostora jer Crna Gora ima najniže poreske stope u regionu.

U preporukama Svjetske banke Vladi navodi se da bi potencijalna budžetska obaveza mogla nastati iz pregovora koje Vlada vodi sa mađarskom OTP bankom i ruskom VTB bankom, vezano za reprogram dva kredita za koje je dala države garancije u iznosu od 118 miliona eura, "što bi moglo biti opterećenje za servisiranje javnog duga".

“Potpuno i iznenadno zatvaranje fabrike imalo bi veliku političku cijenu. Nedostatak ulaganja, nagomilavanje neizmirenih obaveza prema EPCG i kreditne garancije koje su date, predstavljaju oblak na horizontu njegove budućnosti. Sa negativnom dodatom vrijednošću i sadašnjom tehnologijom, KAP ne može biti izvor ekspanzije izvoza. Vlada je predložila da se potraže investitori koji bi koristili proizvedeni aluminijum, ali bi i u sadašnjim okolnostima bilo efklasnije za cijelu ekonomiju da uvozi aluminijum koji bi se koristio kao repromaterijal”, objašnjeno je iz SB.

Ocjena je i da Željezara, uprkos prodaji turskoj kompaniji Toščrelik, sa sadašnjim proizvodnim kapacitetima i tehnološkim ograničenjima ne može postati temelj dugoročne ekspanzije izvoza koji bi podstakao rast ekonomije.

Bonus video: