Prosječno crnogorsko domaćinstvo trošilo 581 euro mjesečno

Ekonomska kriza, prema anketi, nije uticala na potrošnju jer je prošle godine prosječno domaćinstvo trošilo 21 euro više nego za vrijeme takozvanog ekonomskog buma u 2007. godini
25 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 08:25h

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva u prošloj godini je bila 581 euro, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 188 eura, na troškove stanovanja, vodu i struju 81 euro, troškove prevoza 66, odjeće i obuće 49 eura...

To pokazuju podaci iz ankete o potrošnji domaćinstava za prošlu godinu koju je uradio Zavod za statistiku Monstat.

Prosječni prihod domaćinstva je bio 607 eura, što znači da, prema statistici, domaćinstvo mjesečno uštedi 26 eura.

U anketi je učestvovalo 1.263 domaćinstva, od čega 824 iz gradskog područja i 439 sa seoskog. Prosječan broj članova domaćinstva bio je 3,3. Prosječna potrošačka korpa tokom prošle godine iznosila je oko 800 eura, a ona se odnosi na četvoročlanu porodicu.

Ekonomska kriza, prema anketi, nije uticala na potrošnju jer je prošle godine prosječno domaćinstvo trošilo 21 euro više nego za vrijeme takozvanog ekonomskog buma u 2007. godini (takođe prema anketi o potrošnji). Međutim, domaćinstvo sada, iako troši više, može manje da kupi jer su godišnje stope inflacije, tokom proteklih pet godina, iznosile između tri i četiri odsto.

Za struju se prošle godine prosječno trošilo 41 euro mjesečno

Od troška za ishranu najviše je odlazilo na meso 54 eura, zatim za mlijeko, sir i jaja 50, hljeb i žitarice 34, povrće 21, voće 12, šećer i slatkiše 10...

Prosječan račun za struju iznosio je 41 euro, za nabavku čvrstih goriva za grijanje (drva, ugalj) 20 eura, dok je prosječan račun za vodu bio osam eura.

Troškovi za zdravstvene usluge i sredstva iznosili su 21 euro, koliko je trošeno i za alkoholna pića i duvan.

Mjesečno za gorivo i maziva za automobile domaćinstvo je trošilo 31 euro, dok su telefonske usluge koštale prosječno 29 eura.

Prema anketi, predškolsko i osnovno obrazovanje porodicu nije koštalo ni jedan euro, dok je za više i visoko mjesečno izdvajano 12 eura. Euro više potrošen je u kafanama i restoranima.

Za kulturu je mjesečno izdvajan euro, koliko i za igre na sreću, dok je kupovina knjiga koštala pet eura, a novina i časopisa četiri.

Anketa je obuhvatala i pitanje o snabdjevenosti domaćinstva tehničkim uređajima, pa je iz odgovora zaključeno da Internet ima 29,2 odsto, a računar 37,1 odsto domaćinstava. Na seoskom području Internet ima 15 odsto domaćinstava.

Najčešći uređaj u domaćinstvima je frižider (98,8 odsto), a zatim slijedi televizor (98,2). Mobilni telefon ima 94 odsto domaćinstava i on je prisutniji nego bojler (92,5) ili usisivač (91,8 odsto).

Putnički automobil ima svaka druga porodica ili 52,5 odsto.

Radio je izgleda zaboravljen uređaj u glavnom gradu jer ga posjeduje 14,6 odsto podgoričkih domaćinstava, dok ga na seoskom području ima 44,7 odsto domaćinstava.

Galerija

Bonus video: