Đukanović upozorava na ekonomsku krizu

"Postoji opasnost da zemlje regiona budu uhvaćene u začarani krug slabe kreditne aktivnosti, niskih investicija, niskog ili negativnog rasta..."
0 komentar(a)
Samit 100, Foto: Vuk Lajović
Samit 100, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.05.2013. 16:04h

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da je region suočen sa povećanim fiskalnim finansijskim rizicima, visokim udjelom problematičnih kredita i niskom kreditnom aktivnošću.

Uz napomenu da razarajuća ekonomska kriza već šestu godinu ugrožava dinamičan ekonomkski napredak regiona, Đukanović je je otvarajući dvodnevni Samit 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, kazao da sve to zajedno utiče na manje investicije i povećanje nezaposlenosti.

"Region je veliko tržište i veliki potencijal koji trebamo otvoriti za slobodnu međusobnu saradnju i uvezati za zajedničku nastup na drugim tržištima"

On je naglasio da je region veliko tržište i veliki potencijal koji trebamo otvoriti za slobodnu međusobnu saradnju i uvezati za zajedničku nastup na drugim tržištima.

"Takođe, zajednički nastup prema evropskim fondovima i međunarodnim finansijskim organizacijama mogu nam pomoći u finansiranju i izgradnji skupih, a značajnih infrastrukturnih projekata u prvom redu putne i energetske infrastrukture. Slijede nam godine napornog rada i truda na putu postizanja evroposkog kvaliteta života, ali vjerujem da nam putu regionalna saradnja i inicijative poput ove mogu biti od velike koristi.

Naš region, geografski pripada Evropi, a naš zajednički zadatak je da obezbijedimo i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane. To možemo ostvariti samo kroz intenzivnu i kvalitetnu međusobnu saradnju, a samit je konkretan dobrinos na tom putu”, naglasio je Đukanović.

"Politički ovaj region može da se zove SFRJ, Jugoslavija, EX Ju, ili samo region, ali životno, ekonomski, to je jedan prostor, koji se jezički i kulturološki razumije. Važno je da zauzmemo konkurentniji ekonomski pravac"

Predsjednik Atlas fondacije Duško Knežević ocijenio je da "vrijeme u kojem živimo i stvaramo pred svima nama stavlja stalno nove i sve zahtjevnije izazove".

"I evidentno je da postojeća praksa samo u određenoj mjeri uspijeva da odgovori na te izazove. Očigledno je i da se nacionalni resursi sve efikasnije valorizuju, ali njihova apsolutna valorizacija moguća je samo na regionalnom nivou. Za razvoj naših kompanija ključno je širenje tržišta, zato što strane investitore interesuju prije svega regionalni projekti", kazao je Knežević.

Predsejdnik Upravnog odbora Samita 100 Milan Petrović naglasio je da "ako prošlost ne možemo da mijenjamo, hajde da pametno gradimo budućnost".

"Politički ovaj region može da se zove SFRJ, Jugoslavija, EX Ju, ili samo region, ali životno, ekonomski, to je jedan prostor, koji se jezički i kulturološki razumije. Važno je da zauzmemo konkurentniji ekonomski pravac", naglasio je Petrović.

Bonus video: