Povlačenje novčića od jednog ili dva centa izazvalo bi rast cijena

"Ukoliko bi se novčići od jednog i dva centa izbacili iz upotrebe došlo bi do zaokruživanja cijena, ali najvjerovatnije naviše"
101 pregleda 8 komentar(a)
euro centi, Foto: Sofiaglobe.com
euro centi, Foto: Sofiaglobe.com
Ažurirano: 22.05.2013. 12:50h

Upotreba novčića od jednog ili dva centa u Crnoj Gori je zanemarljiva, ali bi eventualna odluka Evropske komisije (EK) da ih povuče iz upotrebe dovela do zaokruživanja cijena naviše, što bi izazvalo određena poskupljenja, ocijenili su iz Udruženja banaka.

Iz Udruženja su saopštili da je razumljiva namjera EK da povuče iz upotrebe novčiće od jednog i dva centa, jer bi troškovi izrade kovanja tih apoena do 2020. godine dostigli 1,4 milijarde eura, što nema ekonomskog interesa.

"Ukoliko bi se novčići od jednog i dva centa izbacili iz upotrebe došlo bi do zaokruživanja cijena, ali najvjerovatnije naviše, na pet centi, što bi izazvalo određeni rast cijena, ali ne značajan, kao kad smo prelazili sa njemačke marke na euro i kada su sve cijene u markama prevedene u isti iznos eura", rekli su agenciji Mina-business iz Udruženja.

To je, kako su naveli predstavnici Udruženja, dovelo do ogromnog rasta cijena u dvostrukoj vrijednosti.

Oni su saopštili da Centralna banka Crne Gore (CBCG) i poslovne banke raspolažu sa dovoljnom količinom tih novčića, tako da u svakom momentu mogu da zadovolje svu tražnju za tim apoenima.

"Međutim, upotreba tih novčića kod nas je zanemarljiva, što je praksa bila i sa ranijim kovanicama koje smo imali u opticaju kao što su marka i dinar“, podsjetili su iz Udruženja.

Iz Udruženja su poručili da građani uglavnom nijesu obraćali pažnju na metalni novac najnižih vrijednosti, čak ni onda kad im trgovci vraćaju kusur u tim apoenima.

Bonus video: