Privredni sud u Bijelom Polju provjerava neke privatizacije

Iz kupoprodajnih cijena su izmirivana, prije svega, potraživanja radnika iz prioritetne klase, a u nekim slučajevima su isplaćivane i otpremnine
51 pregleda 0 komentar(a)
bijelo polje, Foto: Muamer Beganović
bijelo polje, Foto: Muamer Beganović
Ažurirano: 13.03.2012. 09:49h

U bjelopoljskom Privrednom sudu pokrenut je veći broj postupaka protiv preduzeća-stečajnih dužnika koji su nekada bili nosioci razvoja na sjeveru Crne Gore, potvrđeno je iz te institucije.

"Podnosioci predloga za pokretanje stečajnih postupaka bili su povjerioci, zatim stečajni dužnici a u posljednje vrijeme i sami zaposleni kao povjerioci. Podsjećamo da je stečaj kao sudski postupak jedna vrsta izvršnog postupka i da se sprovodi isključivo u interesu povjerilaca radi kolektivnog namirenja njihovih potraživanja", navodi se u saopštenju Privrednog suda.

Dodaje se da se u postupku, osim radnika kao povjerilaca, ne smiju zanemariti potraživanja drugih povjerilaca iz ostalih klasa, koja su, kako se navodi, nerijetko u višestrukim iznosima premašivala iznose radničkih potraživanja i koja su često ostala neizmirena.

"Sa druge strane, privatizacija privrede koja se ogledala, između ostalog, kroz prodaju akcija, masovnu vaučersku privatizaciju ili tome slično a koja je izvršena prije pokretanja stečajnih postupaka, nije u nadležnosti privrednih sudova. Činjenica je da su stečajni dužnici nad kojima su pokrenuti stečajni postupci bili prezaduženi znatno ranije i da u većini od njih nije obavljana djelatnost, odnosno nije bilo proizvodnje duži niz godina, što je sve bilo praćeno i nizom neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i radno-pravnim statusom zaposlenih. To je u svakom slučaju usložnjavalo sami tok stečajnih postupaka. Da li je njihov opstanak na tržištu doveden u pitanje zbog raznih dubioza iz prošlog vremena ili pak drugih razloga nije naše da cijenimo", stoji u saopštenju.

Navodi se da je u svim stečajnim postupcima prodaja dijela ili cjelokupne imovine izvršena u skladu sa zakonskim propisima i na transparentan način.

Iz Privrednog suda saopštavaju da su iz kupoprodajnih cijena izmirivana, prije svega, potraživanja radnika iz prioritetne klase, te da je u nekim predmetima, gdje su se za to stekli uslovi uz prethodno odricanje pojedinih povjerilaca, isplaćivane i otpremnine, uz napomenu da stečajni postupak ne poznaje taj institut.

Bonus video: